Linkovi

Slovačka isporučila Ukrajini preostale avione iz sovjetske ere


Slovački avioni MiG-29, august 2022.
Slovački avioni MiG-29, august 2022.

Slovačka je isporučila preostalih devet od 13 borbenih aviona MiG-29 iz sovjetske ere koje je obećala Ukrajini, saopćilo je u ponedjeljak slovačko Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je saopštilo da su ratni avioni prevezeni kopnom iz bezbjednosnih razloga u "komplikovanoj logističkoj operaciji". Prva četiri su ukrajinski piloti prevezli iz Slovačke u Ukrajinu 23. marta.

"Radimo pravu stvar", rekao je ministar odbrane Jaroslav Nad u izjavi.

Slovačka vlada je 17. marta odobrila plan da Ukrajini da svoju cijelu flotu aviona MiG-29 iz sovjetske ere, čime je postala druga članica NATO-a koja je odgovorila na molbu Ukrajine za ratne avione za pomoć u odbrani od ruske invazije.

Slovačka je svoje MiG-ove prizemljila na ljeto zbog nedostatka rezervnih dijelova i stručnosti za održavanje. Susjedne Poljska i Češka, obje članice NATO-a, uskočile su da nadgledaju slovački vazdušni prostor.

Zamjena za MiG-29 vjerovatno neće stići za još godinu dana. Slovačka je ranije potpisala ugovor o kupovini 14 američkih borbenih aviona F-16 Block 70/72, ali je isporuka odložena za dvije godine, a prvi avion bi stigao početkom 2024.

Sjedinjene Države ponudile su Slovačkoj 12 novih vojnih helikoptera kao kompenzaciju za borbene avione date Ukrajini. Prema toj ponudi, Slovačka bi platila 340 miliona dolara za helikoptere Bell AH-1Z u ugovoru vrijednom oko milijardu dolara. Američko vojno finansiranje iz inostranstva pokrivalo bi ostalih 660 miliona dolara.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG