Linkovi

Robert Fico, proruski slovački politički teškaš pobjedio na još jednim izborima


Rober Fico
Rober Fico

Robert Fico, koji je pobijedio na parlamentarnim izborima u Slovačkoj u subotu pozivajući se na antizapadno i prorusko raspoloženje, mogao bi po četvrti put predvoditi naciju Evropske unije nakon što je ponovo promijenio političke brzine kako bi apelirao na biračko tijelo koje se mijenja.

Tokom tri decenije karijere, Fico (59) je vješto igrao između proevropskih mainstream i nacionalističkih antibriselskih i antiameričkih pozicija, pokazujući spremnost da promijeni kurs u zavisnosti od javnog mnjenja ili promijenjene političke realnosti.

On je, međutim, ostao postojan tokom svoje karijere na obećanjima da će zaštititi životni standard onih koji su ostali u zemlji u kojoj životni standard za mnoge tek polako sustiže zapadnu Evropu i gdje mnogi imaju relativno lijepa sjećanja na prošlost komunističkog doba.

"Fico je tehničar moći, daleko najbolji u Slovačkoj. On trenutno nema pandan," rekao je sociolog Michal Vasecka iz Bratislavskog instituta za politiku.

„Fico uvijek prati ankete, razumije šta se dešava“ u društvu.

Ipak, Fico je u protekle četiri godine zauzeo ekstremnije pozicije koje uključuju napade na zapadne saveznike, obećanja da će zaustaviti vojnu podršku Kijevu, kritike ruskih sankcija i prijetnje da će uložiti veto na svaku buduću pozivnicu za NATO za Ukrajinu.

Njegov predizborni poziv "Ni jedan krug" za Ukrajinu apelovao je na glasače u zemlji od 5,5 miliona, gdje samo manjina u zemlji članici NATO-a vjeruje da je Rusija kriva za rat u Ukrajini.

Fico, koga analitičari smatraju inspirisanim mađarskim Viktorom Orbanom, rekao je da su mu slovački interesi u srcu i da želi da se rat završi. Zapadni saveznici i Ukrajina kažu da bi zaustavljanje vojne pomoći Kijevu samo pomoglo Rusiji.

"Viktora Orbana vidimo kao jednog od onih evropskih političara koji se ne plaše da otvoreno brane interese Mađarske i mađarskog naroda," rekao je Fico Reutersu u odgovorima poslanim e-poštom prošlog mjeseca.

"On ih stavlja na prvo mjesto. A to bi trebala biti uloga izabranog političara, da vodi računa o interesima svojih birača i svoje zemlje."

Fico je takođe kritikovao liberalnu predsednicu zemlje Zuzanu Čaputovu, koja ga je prošlog mjeseca tužila zbog širenja laži o njoj. Različite protivnike i nevladine organizacije označio je da slijede upute američkog finansijera Georgea Sorosa.

Rođen u radničkoj porodici, Fico je diplomirao pravo 1986. godine i pridružio se tada vladajućoj Komunističkoj partiji.

Nakon pada komunističke vlasti 1989. radio je kao državni advokat, osvojio je mjesto u parlamentu pod preimenovanom Komunističkom partijom i predstavljao je Slovačku na Evropskom sudu za ljudska prava.

Fico vodi stranku SMER-Socijaldemokratiju od 1999. godine nakon što ju je osnovao kako bi se suprotstavio reformističkoj vladi desnog centra.

Robert Fico, lider stranke SMER-SSD, dok ga šminker priprema prije televizijske debate na TV TA3 u Bratislavi
Robert Fico, lider stranke SMER-SSD, dok ga šminker priprema prije televizijske debate na TV TA3 u Bratislavi

Nezadovoljstvo liberalnim ekonomskim reformama prenio je u svoju prvu izbornu pobjedu 2006. godine.

Ali on je takođe zadržao naciju na putu da usvoji euro 2009. uprkos formiranju vlade sa nacionalistima.

Njegov drugi kabinet pobijedio je nakon što se dvije godine kasnije raspala još jedna koalicija desnog centra, a oštar stav prema migrantima pomogao mu je da dobije reizbor 2016. Nakon te pobjede, izjavio je da želi Slovačku kao dio jezgra EU s Francuskom i Njemačkom .

Te promjene u prošlosti dale su uvjerenje stranim diplomatama da bi on mogao ponovo pronaći pragmatičan način sa evropskim i NATO partnerima, posebno s obzirom na to da krajnje desničarska stranka s kojom bi se mogao udružiti prema nekim scenarijima nije osvojila nijedno mjesto u subotu.

Ficovo političko bogatstvo izblijedjelo je 2018. kada je novinar Jan Kuciak, koji je istraživao korupciju na visokom nivou, i njegovu zaručnicu Martinu Kusnirovu ubijeni od strane plaćenog ubice.

To je podstaklo masovne proteste protiv korupcije i Fico je bio primoran da podnese ostavku. SMER je izgubio vlast na izborima 2020. od stranaka koje su se obavezale da će iskorijeniti korupciju, a njegova stranka se raspala.

Prema anketama ispod 10%, Fico je jednom pokušao da odgovori na strahove birača tokom pandemije koronavirusa kada je osudio vladine zdravstvene mere.

"Postao je najistaknutiji politički predstavnik pokreta protiv maski za lice ili vakcinacije", rekao je politički analitičar Grigorij Meseznikov.

U isto vrijeme, on se uvukao u nezadovoljstvo prepirkama u vladajućoj vladi i podigao sumnje u njen prozapadni kurs, nadovezujući se na proruske narative na društvenim mrežama koji su se proširili Slovačkom.

Fico je takođe odbacio optužbe za korupciju koje su pratile njegovu stranku tokom njegove političke karijere. Optužen je za zločinačku zavjeru 2022. za korištenje policijskih i poreznih informacija o političkim neprijateljima -- optužbe koje je negirao i koje su kasnije odbačene.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG