Linkovi

Slovačka Ukrajini isporučuje borbene avione


MiG-29 u bazi Silac, Slovačka
MiG-29 u bazi Silac, Slovačka

Slovačka je druga zemlja NATO-a, nakon Poljske, koja je odgovorila na mnoge zahtjeve ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog za avionima kako bi pomogla njegovoj zemlji u borbi protiv ruske invazije.

Slovačka je u petak odobrila plan da Ukrajini obezbijedi borbene avione MiG.

Slovački premijer Eduard Heger rekao je da je njegova zemlja "na pravoj strani istorije" u pružanju penzionisane flote od 13 MiG-ova 29 Ukrajini.

Ruska vojska i snage Wagner grupe nedavno su zauzele uporišta zapadno od rijeke Bakhmutke u gradu Bakhmut, prema obavještajnim podacima britanskog ministarstva odbrane.

Reka je, saopćilo je ministarstvo, nedavno označila liniju fronta u borbama u gradu Bakhmut u Donbasu. Ukrajinske snage nastavljaju braniti zapadni dio grada, navodi se u izvještaju.

U međuvremenu, navodi se u izvještaju, Rusija vodi neke od najnižih stopa lokalnih ofanzivnih borbi od januara.

"To je najvjerovatnije zato što su ruske snage privremeno iscrpile svoju borbenu moć do te mjere da čak ni lokalne ofanzivne akcije trenutno nisu održive", navodi se.

Rusi će vjerovatno povećati svoj "ofanzivni potencijal" kada se zalihe osoblja i municije popune. Do tada, navodi ministarstvo, ruski komandanti "vjerovatno će biti primorani da biraju između izvođenja ofanzivnih operacija i vođenja kredibilne odbrane pune linije".

Kina se nada da će doći do mirnog rješenja sukoba u Ukrajini i poziva Rusiju i Ukrajinu da dođu za stol za mirovne pregovore, rekao je kineski ministar vanjskih poslova ukrajinskom kolegi u telefonskom razgovoru u četvrtak.

Ministarstvo vanjskih poslova Kine navodi u saopćenju da je Qin Gang rekao Dmytru Kulebi da se Kina "opredijelila promoviranju mira i unapređenju pregovora i poziva međunarodnu zajednicu da stvori uslove za mirovne pregovore".

Qin je također rekao da se "Kina nada da će sve strane ostati mirne, racionalne i suzdržane", navodi se u saopćenju, budući da je ruska invazija na Ukrajinu nedavno navršila svoju godinu dana.

XS
SM
MD
LG