Linkovi

Sloboda medija u 2018: Hapšenja, zastrašivanja i ubistva novinara


Protest novinara u Karačiju, u Pakistanu
Protest novinara u Karačiju, u Pakistanu

U 2018 godini 63-oje novinara je izgubilo život dok su obavljali posao. Sloboda medija je u sve većoj opasnosti, pokazuju izvještaji Komiteta za zaštitu novinara i Reportera bez granica.

Obje organizacije upozoravaju da je u ovoj godini porastao i broj novinara koji su oteti ili uhapšeni dok su obavljali svoj posao.

Devetoro novinara poginulo je u napadu bombaša samoubice Islamske države u Avganistanu u aprilu, koji se sam predstavljao kao novinar. Ukupno 26-oro ljudi je stradalo, a reporteri su izgubili živote na zadatku.

U redakciju u Marylandu, u junu je upao naoružani muškarac i ubio petoro lokalnih novinara. Kolumnista Washington Posta Jamal Khashoggi​ ubijen je u konzulatu Saudijske Arabije u Turskoj u oktobru.

Od kidnapovanja i ubistava, do privođenja, prijetnje novinarima sve su češće. Eksperti kažu da je vrijeme za uzbunu.

Naslovnice poslije ubistva pet zaposlenih u dnevniku Capital Gazette u Marylandu
Naslovnice poslije ubistva pet zaposlenih u dnevniku Capital Gazette u Marylandu

“Novinari u demokratskim zemljama su ugroženi, pa i reporteri u zemljama bez konflikta plaćaju danak za svoje izvještavanje”, kaže Margo Juen iz Reportera bez granica.

Najmanje 63-je novinara je ubijeno u 2018-toj godini, objavili su Reporteri bez granica. Najopasnije zemlje za novinare su Avganistan, Sirija i Meksiko.

Hapšenja novinara su takođe u porastu. Komitet za zaštitu novinara navodi da je u Kini, Turskoj i Egiptu uhapšena polovina od ukupnog broja novinara u zatvoru. Zatvorske kazne u trajanju od sedam godina izrečene su reporterima Reutersa u Mjanmaru.

“Oni su otkrili ratni zločin. Onda su uhapšeni, optuženi da su ukrali dokumenta, što nije tačno, i u namještenom sudskom procesu, osuđeni. To su novinari koji su u svojoj zemlji, izveštavajući o svojoj vladi, upali u nevolju”, kaže Robert Mahoney iz Komiteta za zaštitu novinara.

Retorika predsjednika Amerike Donalda Trumpa protiv medija, samo daje legitimitet i ostalim državnicima koji napadaju novinare.

Predsjednik SAD Donald Trump raspravlja se sa novinarom CNN-a Jimom Acostom
Predsjednik SAD Donald Trump raspravlja se sa novinarom CNN-a Jimom Acostom

Samim etiketiranjem lažnih vijesti, on kaže da ti novinari nisu pravi, kad kaže da nisu u pravu, svrstava ih na drugu stranu istorije. A kad kaže da su oni neprijatelji naroda, ustvari tvrdi da je on sam narod, a ako njega kritikuju, kritikuju i vas”, ocjenjuje Tom Rozental iz američkog instituta za medije.

Povjerenje u medije u Americi je na najnižem nivou, što je za neke ilustracija globalne erozije medijskih sloboda.

Ipak ima i dobrih vuhesti, na primjer u Etiopiji. Otkad je novi premijer Abij Ahmed sproveo demokratske reforme, nijedan novinar nije uhapšen prvi put poslije 14 godina. Ne samo to.

”Došlo je do promjena u režimima nekih zemalja kao što su Ekvador, Južna Koreja i Gambija koje su zabilježile neka pobošljanja u našem indeksu Medijskih sloboda u svetu”, naglašava Margo Juen.

Novinari i dalje obavljaju svoj posao, a kako stoje stvari, okolnosti za profesiju biće sve gore i rizičnije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG