Linkovi

Međunarodna Koalicija za slobodu medija zabrinuta zbog medijskog stanja u BiH


Ilustracija
Ilustracija

Predstavnici 24 zemlje iz Koalicije za slobodu medija javno su izrazile zabrinutost zbog opadanja medijskih sloboda u Bosni i Hercegovini.

"Članovi Koalicije za slobodu medija izražavaju svoju duboku zabrinutost zbog opadanja slobode medija i nezavisnih glasova u Bosni i Hercegovini. Sloboda izražavanja, sloboda štampe i sigurnost novinara i medijskih radnika su neophodni za procvat slobodnih, pluralističkih, inkluzivnih i demokratskih društava", stoji u izjavi iz ove organizacije.

"Nedavne zakonske izmjene u entitetu Republika Srpska u cilju ponovnog kriminalizovanja klevete ograničavaju mogućnost novinara da rade svoj posao – stvaraju „smrzavajući efekat“ na slobodu izražavanja i ograničavaju protok nezavisnih informacija. Ustav Bosne i Hercegovine obavezuje se da će osigurati najviši nivo međunarodno priznatih ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ovo opredjeljenje mora biti ugrađeno u sve relevantne zakone širom zemlje, u oba entiteta i Brčko Distriktu. Ovakvi potezi su u suprotnosti sa ovim obećanjem."

"Ovaj alarmantni trend u Bosni i Hercegovini odražava globalni obrazac zloupotrebe tužbi za klevetu i drugih pravnih mehanizama koji se koriste da bi se ušutkali novinari, povećala autocenzura i ugušili nezavisni mediji, čime se predstavlja ozbiljna prijetnja osnovnim principima demokratije i ljudskih prava. širom svijeta.

Nadalje, duboko smo zabrinuti zbog sve učestalosti i žestine napada na novinare. Linija za pomoć besplatnim medijima Udruženja BH novinari zabilježila je 344 napada na novinare od 2019. godine, što uključuje porast prijetnji i huškanja novinarima u 2022. godini za 137% u odnosu na 2021. godinu. Najoštrije osuđujemo sve veći broj napada na novinare u Bosni i Hercegovini. . To su, između ostalog, fizički napad na Mirzu Derviševića, vlasnika portala times.ba, vandalski napad na automobile dvojice novinara Nikole Morače (EuroBlic i SrpskaInfo) i Aleksandra Trifunovića (Buka), te prijetnje smrću i nacionalističke uvrede. protiv Kenana Ćosića, njegovog tima i porodice (Oslobođenje i O Kanal TV) nakon intervjua sa kontroverznim dokumentaristom.

Osuđujemo oštru i neodgovornu retoriku pojedinih političara, posebno u Republici Srpskoj, te fizičko i online nasilje koje su mnogi doživjeli u medijima.

Članovi Koalicije pozivaju sve nivoe vlasti u Bosni i Hercegovini da prekinu represiju i gušenje nezavisnog novinarstva u svim njegovim oblicima, uključujući i korištenjem zapaljive retorike protiv medija, da se pozabave kulturom nekažnjivosti, osiguraju odgovornost i stvoriti povoljno okruženje sa zakonskom i institucionalnom zaštitom međunarodnih ljudskih prava, u kojem slobodni, nezavisni mediji mogu procvjetati."

Ispod reagiranja iz koalicije potpisani su predstavnici iz: Australije, Austrije, Bugarske, Kanade, Čilea, Češke, Danske, Estonije, Finske, Njemačke, Islanda, Irske,
Japana, Litvanije, Luksemburga,Norveške, Slovačke, Slovenije, Španije, Švedske,
Švicarske, Holandije, Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG