Linkovi

Opasnosti za medije u 2022: Nasilje, ratovi i novi zakoni


FILE - Signs and pictures of those killed, including journalist Brent Renaud, are displayed on a fence during a protest against Russia's invasion of Ukraine in Lafayette Park near the White House, March 13, 2022, in Washington.
FILE - Signs and pictures of those killed, including journalist Brent Renaud, are displayed on a fence during a protest against Russia's invasion of Ukraine in Lafayette Park near the White House, March 13, 2022, in Washington.

Rat u Ukrajini i nasilje u Meksiku, zajedno s represivnim zakonima i represijama od Rusije do Mjanmara, bili su teška godina za novinare.

Clayton Weimers, izvršni direktor Reportera bez granica (RSF) sa sjedištem u Washingtonu, rekao je da je organizacija zabilježila strmoglav pad za medije.

“Nažalost, primijetili smo najveći porast broja novinara koji su zatočeni i držani kao taoci i ubijeni diljem svijeta”, rekao je za Glas Amerike.

2022. je bila opasnija za novinare od prethodnih godina, izvještavaju Reporteri bez granica.
2022. je bila opasnija za novinare od prethodnih godina, izvještavaju Reporteri bez granica.

“Veliki dio toga vjerojatno se može pripisati pandemiji, tako da ćete 2022. vidjeti mnoge zabrane karantene koje se ukidaju, vidite puno novinara koji se vraćaju na teren i pokrivaju priče, ali to također znači da su natrag u područja s povišenim rizikom", rekao je.

“Također smo vidjeli širenje mnogih nasilnih sukoba u 2022., osobito rata u Ukrajini i prosvjeda u Iranu, a oba su bila vrlo smrtonosna i opasna područja za novinare o kojima su izvještavali.”

Iran je jedan od vodećih zatvarača novinara 2022., nakon što je Teheran udario na medije koji su pratili masovne prosvjede. Kina i Mianmar također su na vrhu liste. Globalno, RSF je dokumentirao 533 privedena novinara ove godine i 57 ubijenih.

Najsmrtonosnije zemlje za medije bile su Meksiko, Ukrajina i Haiti.

Ruski rat u Ukrajini ostavio je golem trag, Moskva je nametnula represivne zakone s ciljem gušenja izvještavanja, a kultne novinske kuće bile su prisiljene zatvoriti se.

Reporters Without Borders says China has jailed the most journalists in 2022.
Reporters Without Borders says China has jailed the most journalists in 2022.

Ubrzo nakon što je napala Ukrajinu u februaru, Moskva je izdala naredbe ruskim novinarima zabranjujući im da opisuju njezine akcije kao "rat" ili "invaziju".

Pristup stranim web stranicama s vijestima, uključujući dijelove sadržaja Glasa Amerike na ruskom jeziku, blokiran je unutar zemlje, a vlada je donijela novi zakon koji predviđa 15-godišnje zatvorske kazne za svakoga za koga se smatra da dijeli "lažne vijesti" o sukobu.

Rusija je blokirala nezavisne ruske medijske kuće, uključujući Echo Moscow i Dozhd TV, a mnogi su novinari otišli u egzil.

Za novinare u Ukrajini fokus se brzo okrenuo zaštiti osoblja i informiranju publike.

Olga Rudenko je glavna urednica The Kyiv Independenta, novine na engleskom jeziku osnovane samo nekoliko mjeseci prije rata.

“Nikada nije lako izvještavati o bilo kojem ratu, ali posebno kada je rat u vašoj zemlji, a vi niste samo novinar koji dolazi na lice mjesta i onda odlazi kući na sigurno. Ali za vas nema sigurnosti. Nema sigurnosti za tvoju obitelj”, rekla je za Glas Amerike ranije ove godine.

Najmanje osam novinara ubijeno je dok su bili na zadatku u Ukrajini, navodi RSF. Mnogo ih je više ranjeno ili umrlo u granatiranju ili nakon što su se prijavili u oružane snage za odbranu svoje zemlje. Među poginulima u granatiranju Kijeva bila je i novinarka Radija Slobodna Europa/Radio Liberty Vira Hyrych.

Ali ratne zone nisu jedina opasnost za medije. U Meksiku su nasilje i ciljana ubistva novinara doveli do najsmrtonosnije godine u zemlji. Tamošnji promatrači medija kažu da su posljedice široke.

Mexico and Ukraine have been the most deadly countries for media in 2022, according to Reporters Without Borders
Mexico and Ukraine have been the most deadly countries for media in 2022, according to Reporters Without Borders

"Ono što nas najviše zabrinjava je smrtonosno nasilje", izjavila je za Glas Amerike Paula Saucedo iz skupine za prava Article 19. “Jer kada se ubije novinar događa se nešto što se zove dvostruko ubistvo: ubistvo osobe i prešućivanje priča i istraga koje neće biti ispričane. Ima vrlo jak, kaskadni učinak straha i cenzure.”

Novinari u Meksiku rekli su za Glas Amerike da se osjećaju ranjivo. Neki sada koriste aplikacije za razmjenu poruka kao neformalne grupe podrške, za razmjenu informacija i nastoje zaštititi jedni druge.

Sonia de Anda, novinarka iz Tijuane i sudirektorica novinske stranice Esquina 32, promijenila je namjenu WhatsApp grupe pod nazivom #YoSíSoyPeriodista, ili "Ja sam novinar".

“Nema garancija za nas novinare da spriječimo dan kada netko poželi doći po nekoga od nas. Tko želi doći će po nas. A što je najgore, nema pravde”, rekla je za Glas Amerike ranije 2022.

Risk and Reward: VOA Special Project
Risk and Reward: VOA Special Project

Kina je i dalje vodeći cenzor medija, a njezin se utjecaj osjeća i u Hong Kongu. Analitičari vjeruju da se visokoprofilno suđenje osnivaču Apple Dailyja Jimmyju Laiu koristi za slanje poruke.

Lai je u zatvoru nakon što je osuđen za prevaru. Ranije je služio kaznu zbog protuzakonitog okupljanja. Laiju se trebalo suditi po optužbama za tajni dogovor s inozemstvom, prema hongkonškom Zakonu o nacionalnoj sigurnosti, no slučaj je odgođen do kraja 2023.

"S ovim slučajevima nacionalne sigurnosti, svima se stavlja do znanja da ako se ovo može dogoditi nekome tako istaknutom i bogatom kao što je Jimmy Lai, može se dogoditi bilo kome", rekao je Keith Richburg, predsjednik Kluba stranih dopisnika u Hong Kongu, prije Laijevog suđenje za prevaru.

Drugdje, represivne vlade poput afganistanske nastoje blokirati pristup vjerodostojnim vijestima.

Afganistan se pojavio na godišnjem popisu zatvorenih novinara Odbora za zaštitu novinara prvi put u 12 godina 2022., s trojicom iza rešetaka od 1. decembra. Talibani su također nastojali blokirati pristup neovisnim medijima.

Više od 215 od 540 medijskih kuća u zemlji zatvoreno je zbog finansijskih, društvenih i političkih problema, prema podacima RSF-a, a procjenjuje se da 80% novinarki u zemlji više ne može raditi.

"Dolaskom talibana, Afganistan je izgubio svoje krunsko postignuće, a to je sloboda medija", rekao je Shaista Sadat Lami, iz afganistanske službe Glasa Amerike. “Afganistan se smatrao jednim od najboljih u regiji. Bili smo jako ponosni na to postignuće. Sada je nestalo.”

Zemlja je na 156. mjestu od 180 zemalja, gdje se pokazuje najbolje medijsko okruženje, prema Indeksu slobode medija.

Sadat Lami je rekao da Glas Amerike i drugi mediji odbijaju da budu ušutkani, znajući da im se publika obraća za informacije.

“Oni nam vjeruju i žele nas čuti. I bez obzira na sve, pronaći će nas”, rekla je za Glas Amerike.

XS
SM
MD
LG