Linkovi

Slabljenje pamćenja u starijih osoba povezano s tihim moždanim udarima


Slabljenje pamćenja u starijih osoba povezano s tihim moždanim udarima
Slabljenje pamćenja u starijih osoba povezano s tihim moždanim udarima

Neuropsiholog Adam Brickman s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Columbije kaže da najnovija studija pokazuje da su regularni moždani udar i tihi moždani udar neovisno povezani s funkcijom pamćenja, a to je potpuno novo otkriće

Masivni moždani udar - uslijed prsnuća krvne žile u mozgu - može rezultirati paralizom, oduzetim govorom ili smrću. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je samo u 2008. godini od moždanog udara umrlo šest milijuna ljudi. No, kad se radi o blagom moždanom udaru, mnogi često niti ne znaju da su ga doživjeli, jer nemaju nikakve simptome. Takozvani tihi moždani udari pogađaju više ljudi nego što se mislilo do sada, pokazuju nova istraživanja. A u jednoj od četiri odrasle osobe on će uzrokovati gubljenje pamćenja.

Posljedice moždanog udara bolno su vidljive kod ovog pacijenta koji se bori da izađe iz invalidskih kolica i ponovno prohoda. Iznenadna oduzetost, fizička slabost, teškoće pri govoru i razumijevanju te gubitak ravnoteže uobičajeni su simptomi. Pacijenti pogođeni moždanim udarom koji imaju sreće da stignu na hitni odjel kako bi im se na vrijeme pomoglo prikladnim liječenjem i fizikalnom terapijom, uspiju povratiti neke od motoričkih sposobnosti od prije moždanog udara.

Međutim, znanstvenici su otkrili da tihi moždani udar, pri kojem simptomi nisu očiti, često ne bude dijagnosticiran niti tako brzo liječen. Pacijenti nastave sa svojim svakodnevnim aktivnostima, ni ne slutivši da se u njihovom mozgu nešto dogodilo. Oštećenje mozga moguće je ustanoviti jedino ako se pacijent podvrgne pregledu magnetskom rezonancijom. Na ovoj snimci mozga pacijenta koji je preživio dva moždana udara, strelice pokazuju na tamne rupe ispunjene tekućinom. Neuropsiholog Adam Brickman s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Columbije, kaže da su te tamne mrlje nekad bile zdrave stanice koje su uništili krvni ugrušci u mozgu. Hipokampus - u drugom dijelu mozga, na snimci označen crvenim pravokutnikom - kontrolira pamćenje i također može biti pogođen moždanim udarom:

"Kad kod nekog primijetimo slabljenje pamćenja, to obično pripisujemo nekoj vrsti funkcionalne ili strukturalne promjene u hipokampusu. Pronašli smo da su slučajevi tihih moždanih udara također povezani sa sposobnošću pamćenja."

Adam Brickman i njegove kolege proučavali su skupinu od preko 650 muškaraca i žena u dobi od 65 godina i starijih, koji do tada nisu imali simptome demencije ili osjetnog gubitka pamćenja. Skupina je podvrgnuta pregledu mozga magnetskom rezonancijom i testovima za mjerenje njihove sposobnosti usvajanja informacija. Ranije studije zaključile su da su promjene u veličini hipokampusa i moždani udari povezani s kognitivnim funkcijama. Adam Brickman kaže da njihova studija potvđuje čvrstu vezu između tihih moždanih udara i slabljenja pamćenja:

"Naša studija pokazuje da su obje vrste moždanog udara neovisno povezane s funkcijom pamćenja, a to je potpuno novo otkriće."

Snimke magnetskom rezonancijom otkrile su da je svaki četvrti sudionik studije bio pretrpio tihi moždani udar, a svaki od njih je imao i loše rezultate na testu pamćenja. Znanstvenici se nadaju da će istu skupinu moći pratiti i ove godine, kako bi otkrili postoje li znakovi koji ukazuju na Alzheimerovu bolest, najteži oblik demencije.

XS
SM
MD
LG