Linkovi

Srbija: Skup podrške TV N1 ispred Vlade Srbije: Profesionalni novinari izloženi uvredama i napadima


Skup "Novinari protiv fantma", koji je u znak podrške Televiziji N1 organizovala Grupa za slobodu medija. (Foto: VOA/Veljko Popović)
Skup "Novinari protiv fantma", koji je u znak podrške Televiziji N1 organizovala Grupa za slobodu medija. (Foto: VOA/Veljko Popović)

Vlast pokušava na sve načine, vrlo ozbiljno, da likvidira Televiziju N1, a profesionalni novinari u Srbiji su pod sve većim pritiskom, no ako građani ne žele da podrže njihovu borbu za opstanak nezavisnog novinarstva, čitav njihov trud je uzaludan, rečeno je između ostalog tokom skupa "Novinari protiv fantoma", koji je u znak podrške Televiziji N1 i svim nezavisnim novinarima organizovala Grupa za slobodu medija.

Novinar BRIN-a Slobodan Gorgijev, rekao je da vlast pokušava da likvidira N1 “sa svim ovim što se dešava s Telekomom” i na druge načine

Naglasio je da se bez N1 ništa ne bi znalo šta se dešava, pošto su ostali novinari mahom u malim redakcijama.

Novinari protiv fantoma
Novinari protiv fantoma

Novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić takođe je rekao da Srbija ne bi znala šta se proteklih dana dešavalo sa uhapšenim uzbunjivačem Aleksandrom Obradovićem iz Krušika da to nije pratila i televizija N1.

Predsjednik NUNS-a Željko Bodrožić rekao je da je uzbunjivač Obradović tokom boravka u pritvoru bio u prilici da gleda televiziju na kojoj je bilo dostupno pet kanala sa nacionalnom frekvencijom i da zato nije mogao da zna da se iko interesuje za taj slučaj.

Bodrožić je ocijenio da živmo u društvu u kojem nema slobode medija, a da Srbija, ako želi u porodicu evropskih zemalja, mora da oslobodi medije i ostavi novinare na miru. On je rekao da su se novinari okupili ispred Vlade zbog N1, ali i svih novinara koji pokušavaju da rade profesionalno.

Ocijenio je da većina u Srbiji živi kao da je u Centralnom zatvoru.

Novinarka Tamara Spaić od tužilaštva i policije zatražila da se "probude iz dubokog sna" i odgovore ko su “fantomi koji napadaju N1 i bacaju letke po gradu i pored zgrade N1”.

Novinari protiv fantma
Novinari protiv fantma

Spaić je ocijenila i da su leci protiv N1 inspirisani onim što govori predsjednik Aleksandar Vučić.

“Predsjedniče, nije lijepo da provocirate mržnju i da se bahato ponašate prema novinarima”, poručila je Spaić.

Tokom skupa, tri osobe dijelile su prisutnima blokčiće plave boje na kojima je pisalo "Republika N1 - Pasoš" i "Srbija doviđenja, dobrodošli u Luksemburg", što asocira na evropsko sjedište N1 televizije.

Spaić je rekla i da je poruka na lecima vid pritiska i zastrašivanja novinara N1.

Glas Amerike uživo je preko svoje Fejsbuk stranice prenosio skup:

Okupljeni novinari i građani nosili su parole "Vučićeva propagandna mašinerija", "Ovaj režim ne valja, zarobljeni su mediji i država", kao i papire sa porukom "Novinari protiv fantoma" i logotipe televizije Pink i tabloida.

Među okupljenima bili su i direktor programa N1 Jugoslav Ćosić, urednik Danasa Dragoljub Petrović, novinar nedeljnika Vreme Stevan Ristić, profesor Rade Veljanovski, kao i predsjednik Demokratske stranke Zoran Lutovac i Nove Srbije Zoran Živković.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG