Linkovi

Poboljšanje kvalitete života onima koji pate od Alzheimerove bolesti, ali i onima koji za njih skrbe


Članove obitelji koji skrbe za voljenu osobu, člana obitelji ili prijatelja, često nazivaju tihim žrtvama. Dnevni boravak za oboljele pomaže im u tome.

Alzheimerova bolest je teška, neizlječiva, degenerativna bolest mozga koja svojim napredovanjem dovodi do gubitka pamćenja, poremećaja mišljenja, nesposobnosti obavljanja svakodnevnih aktivnosti i funkcija, promjena u ponašanju i komuniciranju s drugima. Broj Amerikanaca koji pate od te bolesti procijenjuje se na blizu pet i pol milijuna. Članove obitelji koji skrbe za voljenu osobu, člana obitelji ili prijatelja, često nazivaju tihim žrtvama. Da bi im se pomoglo u pružanju te skrbi sve je veći broj posebnih ustanova u SAD-u koje svojim uslugama skrbniku pružaju mogućnost predaha.

Howard Simmons je uvijek volio plesati sa svojom suprugom. Još uvijek to voli makar se ona toga ne sjeća. Prije šest godina, dijagnosticirana je s Alzheimerovom bolešću. Zajedno sa 35 drugih bolesnika, dane sada provodi u Obiteljskom dnevnom centru za osobe s Alzheimerom. Osoblje Centra potiče svoje štićenike, muškarce i žene, da budu što aktivniji...fizički i mentalno.

“Organiziramo mnoge igre koje zahtjevaju umnu aktivnost,” kaže Lisa Wright, upraviteljica Centra. Art-terapija nudi mogućnost izražavanja. Pacijenta se bodri da slika što god poželi, što god mu je taj čas na umu.

U Centru se pripremaju hranjivi obroci i nude mnoge druge usluge. “Dva puta tjedno u Centar dolazi fizioterapeut,” dodaje Lisa Wright.

Prepuštanje svojih najdražih u ruke stručnom osoblju daje njihovim skrbnicima, poput Galeet BenZion, priliku za obavljanje njihovih drugih poslova i ispunjavanje drugih odgovornosti. Galeet je nastavnica, bavi se znanstvenim istraživanjem na području obrazovanja i majka je dviju djevojčica koje pohađaju osnovnu školu. Kad je njezin suprug bio dijagnosticiran s ranim stadijem Alzheimerove bolesti, Galeet je praktički postala jedini roditelj.“Ništa nisam znala o toj bolesti. Svakako nisam bila spremna na to da u 45. godini budem sama, da se brinem za kuću, otplatu kredita, za djecu, za sve što život znači i sa sobom donosi.”

Centar pruža i izvjesnu pomoć skrbnicima.

“Imamo grupe za potporu gdje ljudi sa sličnim problemima razmjenjuju iskustva i na taj način pomažu jedni drugima. Ako postoje problemi u kući, naš socijalni radnik dolazi u kuću, pomoći i savjetovati.”

Za Lindu Roberts, znati da joj je majka na sigurnom mjestu sve je što joj treba da, kao njezin skrbnik, dobije malo predaha. “Izuzetno je stresno biti skrbnik 24 sata; to je kao da imate dva posla s punim radnim vremenom. Treba o tome dobro razmisliti.”
Howard Simmons se slaže s tom ocjenom. “Dnevni smještaj u Centru za moju suprugu daje mi prilike da tijekom dana obavim neke druge poslove, a pruža mi i mogućnost da se donekle posvetim i samom sebi.”

Howardu se također sviđa to što je njegova supruga angažirana u raznim aktivnostima.“Ne mogu reći da je njeno stanje bolje, ali ima mogućnosti da se bavi nečim i uživa u tome.”

I to je ono što ovaj Centar – Alzheimer’s Family Day Center – čini posebnim mjestom za bolesnike – i njihove obitelji.
XS
SM
MD
LG