Linkovi

Uhapšena pa oslobođena bivša škotska liderka: Policija istražuje finansije vladajuće stranke


Nicola Sturgeon govori tokom konferencije za novinare u Edinburgu, 15. februara 2023.
Nicola Sturgeon govori tokom konferencije za novinare u Edinburgu, 15. februara 2023.

Bivša škotska prva ministrica Nicola Sturgeon, koja je dominirala politikom u Škotskoj gotovo čitavu deceniju, uhapšena je u nedjelju od strane policije koja istražuje finansije vladajuće Škotske nacionalne stranke koja se zalaže za nezavisnost. Oslobođena je isti dan bez optužbe.

Škotska policija je saopštila da je 52-godišnja žena privedena "kao osumnjičena u vezi sa tekućom istragom o finansiranju i finansijama Škotske nacionalne partije".

"Žena je u pritvoru i ispituju je detektivi škotske policije", rekli su iz policije, ne navodeći ime Sturgeon. Britanska policija ne identifikuje osumnjičene dok ne budu optuženi.

Glasnogovornik Sturgeon rekao je da je bivši prva ministrica dobrovoljno otišla na razgovor s policijom i da će sarađivati s istragom.

SNP je saopštio da je ta stranka “u potpunosti sarađivala u ovoj istrazi i da će to činiti i dalje. Međutim, nije prikladno javno se baviti bilo kakvim pitanjima dok je istraga u toku.”

Škotska policija istražuje kako je potrošeno 600.000 funti (745.000 dolara) namijenjenih kampanji za nezavisnost Škotske.

Dva bivša funkcionera SNP-a, Colin Beattie, koji je bio blagajnik, i Peter Murrell, koji je bio izvršni direktor, prethodno su uhapšeni i ispitani u okviru istrage. Nijedan nije optužen.

Murrell je Sturgeonin suprug, a policija je pretražila dom para u Glazgovu nakon njegovog hapšenja u aprilu.

Sturgeon je neočekivano dala ostavku u februaru nakon osam godina na mjestu lidera Škotske nacionalne stranke i prvog ministra škotske poluautonomne vlade. Rekla je da je pravo vrijeme da ona, njena stranka i njena država ustupe mjesto nekom drugom.

Prva žena na čelu škotske decentralizirane vlade, Sturgeon je dovela svoju stranku do dominacije u škotskoj politici i preoblikovala SNP iz stranke koja je uglavnom imala samo jedno pitanje u dominantnu vladajuću snagu s liberalnim društvenim pozicijama.

Vodila je svoju stranku tokom troje izbora u Velikoj Britaniji i dvoje izbora u Škotskoj i vodila Škotsku kroz pandemiju korona virusa, dobivši pohvale za svoj jasan, odmjeren stil komunikacije.

Ali Sturgeon je napustila funkciju usljed podjela u SNP-u i sa neispunjenim svojim glavnim ciljem - nezavisnosti od Ujedinjenog Kraljevstva za naciju od 5,5 miliona ljudi.

Škotski birači podržali su ostanak u Ujedinjenom Kraljevstvu na referendumu 2014. koji je najavljen kao odluka koja se donosi samo jednom u generaciji. Stranka želi novo glasanje, ali je Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva odlučio da Škotska ne može održati glasanje bez pristanka Londona. Centralna vlada je odbila da odobri još jedan referendum.

Sturgeonin odlazak pokrenuo je borbu za budućnost SNP-a usred optužbi zbog opadanja članstva stranke i podjela oko najboljeg puta ka nezavisnosti.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG