Linkovi

Ruske snage stigle do centra ključnog ukrajinskog grada


Razrušene zgrade u ukrajinskom gradu Severodonjecku, 16. april 2022. (Foto: REUTERS/Serhii Nuzhnenko)
Razrušene zgrade u ukrajinskom gradu Severodonjecku, 16. april 2022. (Foto: REUTERS/Serhii Nuzhnenko)

Ruske snage u srijedu su uspjele da stignu do centra ukrajinskog industrijskog grada Sjeverodonjecka i po svemu sudeći su blizu da osvoje ključno područje u ofanzivi u istočnom regionu Donbas, prenosi agencija Reuters.

Nakon višednevnih žestokih borbi oko Sjeverodonjecka, čiji je veći dio sravnjen sa zemljom u ruskim napadima, ruske trupe napreduju gradskim ulicama.

"Neprijatelj je ušao u centar Sjeverodonjecka i pokušava da zauzme pozicije. Situacija je veoma teška. Ne želim da procjenjujem ili govorim o procentima koje mi kontrolišemo. Znamo ciljeve neprijatelja i radimo sve da spriječimo da ih ostvare", rekao je portparol ukrajinske vojske Oleksandar Motuzjanjik.

Ako Rusija osvoji taj grad i obližnji manji Lisičansk na zapadnoj obali rijeke Severski Donjec, kontrolisaće cijeli Lugansk, jedan od dva regiona u Donbasu, koji je ključni ratni cilj ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Guverner Luganska Serhij Gajdaj rekao je da je 70 odsto Sjeverodonjecka pod ruskom kontrolom, da je oko 10 do 15 odsto "siva zona", a da ostatak drže ukrajinski branioci.

"Ima kontranapada na nekim ulicama", rekao je Gajdaj.

Također je dodao da je u gradu ostalo oko 15.000 civila."Ima civila u skloništima, od kojih većina nije željela da ide", naveo je guverner Luganska.

Objavio je i da je u ruskom vazdušnom napadu pogođena hemijska fabrika Azot u Sjeverodonjecku u utorak, i da je eksplodirao tenk sa toksičnom azotnom kiselinom. Reuters nije mogao da iz nezavisnih izbora potvrdi uzrok incidenta.

Gajdaj je rekao da je Lisičansk lakše braniti zato što se nalazi na brdu, ali da će ga ruske snage gađati artiljerijom i granatama kada budu uspostavile punu kontrolu nad Sjeverodonjeckom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG