Linkovi

Sjeverni tok 2 otvara njemačku podružnicu kako bi dobio odobrenje regulatora


Sjeverni tok 2
Sjeverni tok 2

Operater kontroverznog gasovoda Sjeverni tok 2 koji vodi od Rusije do Njemačke osnovao je njemačku podružnicu kako bi projekat uskladio s njemačkim zakonima.

Sjeverni tok 2 AG je u saopštenju od 26. januara naveo da će podružnica, Gas for Europe GmbH, postati vlasnik i operater 54 kilometra dionice podmorskog cjevovoda u njemačkim teritorijalnim vodama i postrojenja na kopnu na njemačkoj obali Baltičkog mora.

Njemački regulator za energetiku Federalne mrežne agencije objavio je u novembru da je obustavio proces sertifikacije za naftovod vrijednog 12 milijardi dolara, rekavši da švicarski Sjeverni tok 2 AG prvo mora formirati pravno lice u Njemačkoj.

Sjeverni tok 2 AG je u polovičnom vlasništvu ruskog Gazproma koji je pod kontrolom države u konzorcijumu sa evropskim energetskim kompanijama.

Regulator je agenciji AFP rekao da je proces i dalje obustavljen dok se kapitalna imovina i ljudski resursi ne prebace na podružnicu i dok se ne pregleda sva dokumentacija.

"U ovom trenutku ne možemo predvidjeti kada će proces ponovo početi", rekao je portparol regulatora.

Gasovod, koji bi udvostručio isporuke prirodnog gasa Nemačkoj i pomogao da se ublaži evropska energetska kriza, završen je u septembru nakon godina kontroverze.

Kritičari kažu da će projekat povećati zavisnost Evrope od ruskog gasa i da bi se mogao iskoristiti za politički pritisak. Ukrajina je zabrinuta da će izgubiti naknade za tranzit gasa iz postojećih gasovoda.

Nagomilavanje ruske vojske u blizini Ukrajine ponovo je stavilo fokus na Sjeverni tok 2, a Njemačka je izjavila da će se od projekta vjerovatno odustati u slučaju ruskog napada na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG