Linkovi

Sjeverni medvjedi će nestati s Aljaske za manje od 50 godina


Sjeverni medvjedi će nestati s Aljaske za manje od 50 godina
Sjeverni medvjedi će nestati s Aljaske za manje od 50 godina

Glavno stanište sjevernih medvjeda, Arktički led, gdje oni love hranu i podižu mladunce, ubrzano se topi i - nestaje

Sjeverni medvjedi su u nevolji. Stručnjaci kažu da, ako se ništa ne promijeni, sjeverni medvjedi bi mogli nestati tijekom ovog stoljeća. Ukazuje se na gubitak staništa i topljenje arktičkog leda. Uz to, sve je više nakupljanja otrovnih spojeva u prehrani sjevernih medvjeda. Sad su se sjeverni medvjedi našli u samom središtu jedne ekološke rasprave: dok se nova bušenja za naftom i plinom planiraju sve bliže medvjeđim staništima, američka vlada se sprema primijeniti propise o ispuštanju stakleničkih plinova i zaštiti američke divljine.

Znanstvenici su sve više zabrinuti da sjeverni medvjed neće preživjeti. Robert Irvin je dopredsjednik ekološke organizacije Defenders of Wildlife: "Prognoze su da, ako nastavimo putem kojim sad idemo, sa zagađenjem stakleničkim plinovima, sjeverni medvjedi na Aljasci će nestati za manje od 50 godina. Vrlo otrežnjavajuća pomisao!"

Irvin govori o najnovijoj studiji o sjevernim medvjedima, koju je objavila američka nacionalna geološka agencija, US Geological Survey. U studiji se kaže da bi sjeverni medvjedi mogli biti spašeni ako se srežu ispuštanja stakleničkih plinova.

Procjenjuje se da u čitavom svijetu živi 22 tisuće sjevernih medvjeda. Oni mogu plivati na velike udaljenosti, a kraće periode žive na kopnu. No, njihovo glavno stanište - led Arktičkog mora - ubrzano se topi. "Oni na arktičkom ledu love hranu. Na tom ledu podižu i svoju mladunčad," kaže Irvin.

Druge studije pokazuju da sjeverni mevjedi imaju alarmantno visoke razine otrovnih spojeva, koji se nakupljaju iz njihove hrane. Radi se o kemikalijama koje se ponajviše koriste u poljoprivredi, odakle otječu u rijeke i s njima stižu u mora i oceane, gdje ih struje odnose u arktički ekosustav.

Doug Inkley je znanstvenik organizacije National Wildlife Federation: "Nažalost u sjevernim medvjedima nalazimo vrlo visoke koncentracije organohalogenih spojeva. Najmanje sedam sjevernih medvjeda iz norveške regije - o kojima smo mi izvijestili - imali su i muške i ženske spolne organe, što bi moglo biti posljedica tog zagađenja."

U zadnjih nekoliko tjedana američka vlada poduzima korake u skladu s nekoliko zakonskih mjera koje se očituju na sjeverne medvjede. Agencija za zaštitu okoliša najavila je da će regulirati ispuštanja stakleničkih plinova u pokušaju obuzdavanja globalnog zatopljavanja. Ministarstvo unutrašnjih poslova označilo je gotovo pola milijuna četvornih kilometara u Arktičkom moru i na obalnom području kao kritična staništa.

I, treće, administracija je odlučila da neće proglasiti sjeverne medvjede ‘ugroženom’ vrstom, nego će ostaviti, kao dosad, da su vrsta ‘u opasnosti’. Ekološki aktivisti kažu da je administracija podlegla pritisku lobista; promjena oznake, naime, omogućila bi jaču zaštitu sjevernih medvjeda i njihovog okoliša.

Posljedica ove odluke je da naftna industrija može početi istraživanja novih područja u Arktičkom moru već sredinom ove godine. Aktivisti za zaštitu okoliša kažu da bi izljev nafte na Arktiku - poput onog prošle godine u Meksičkom zaljevu - predstavljao katastrofu ne samo za sjeverne medvjede, nego i za kitove, tuljane i druge žive vrste.

XS
SM
MD
LG