Linkovi

Sjeverna Makedonija: Zaev podnosi ostavku nakon poraza na lokalnim izborima


Arhiv - Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev
Arhiv - Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev

Premijer Sjeverne Makedonije i lider Socijaldemokratskog saveza (SDSM) Zoran Zaev izjavio je da podnosi ostavku na obje funkcije, nakon što su u nedjelju, 31. oktobra, objavljeni preliminarni rezultati drugog kruga lokalnih izbora prema kojima je njegova stranka izgubila veći dio gradova i opština.

Zaev je naglasio da nije za raspisivanje prijevremenih izbora i čestitao pobjedu političkim protivnicima.

"U ime SDSM-a čestitam našim protivnicima pobjedu na ovim lokalnim izborima. Preuzimam odgovornost zaključno sa rezultatima. Podnosim ostavku kao premijer i kao predsjednik SDSM-a", izjavio je Zaev, koji je još u kampanji prije drugog kruga najavljivao da će podnijeti ostavku ukoliko gradonačelnik Skoplja Petre Šilegov izgubi.

Prethodno je nezavisna kandidatkinja za gradonačelnicu Skoplja Danela Arsovska, koju podržava opoziciona VMRO DPMNE, proglasila pobjedu u glavnom gradu Sjeverne Makedonije.

"Dobila sam ovu tešku bitku u kojoj mi je osim dosadašnjeg gradonačelnika, protivnik bio i premijer u odlasku Zoran Zaev", rekla je Arsovska.

Prema prebrojanih 87 posto listića, Arsovska je dobila 55,5, a aktuelni gradonačelnik Skoplja ima 41 posto glasova, objavila je Državna izborna komisija.

"Prvi put u 30 godina nezavisnoj Makedoniji, Skoplje ima ženu za gradonačelnika", rekla je Arsovska na konferenciji za medije.

Naglasila je da joj prljava kampanja vlasti nije naštetila i da sada mogu da traže odgovornost za sve što nije urađeno. Dodala je da Skoplje ima novu šansu da se transformiše u zelen, čist, lijep i moderan grad.

Vladajući SDSM je pobijedio u skopskoj opštini Centar i u pet, šest manjih opština.

VMRO DPMNE je, između ostalog, slavio u Bitolju, Ohridu, Đevđeliji, Resenu i Radovišu.

Nezavisni kandidati su pobijedili, osim u Skoplju i u Kumanovu, i u skopskoj opštini Karpoš.

U opštinama gdje su Albanci većina, najzanimljivija trka se očekivala u najvećim gradovima Tetovu i Gostivaru. U oba grada su poraženi kandidati Demokratske unije za integraciju (DUI), partije koja je koalicioni partner u vladi. Kandidati DUI su pobijedili u Strugi, Kičevu, skopskoj opštini Čair i u još nekoliko manjih opština.

Predsjednik VMRO DPMNE Hristijan Mickoski je na pres konferenciji izjavio da je njegova partija pobijedila u većini gradova na lokalnim izborima za gradonačelnike u 44 opštine.

Dodao je da je narod pokazao da više ne vjeruje SDSM-u i Zoranu Zaevu i da traži promjenu vlasti na državnom nivou, najavljujući da će raditi na promjeni vlasti ili u parlamentu sa novom većinom, ili na prijevremenim parlamentarnim izborima.

"Pokazali smo da i pored razlika, možemo da se ujedinimo radi zajedničkog cilja. Makedonija bez korupcije, Makedonija u Evropskoj uniji. Danas se trebamo radovati, ali ne trebamo slaviti. Ono što se dešavalo između dva kruga izbora, ne trebamo zaboraviti. Ucjene, prijetnje", rekao je Mickoski.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG