Linkovi

Pendarovski novi predsjednik Sjeverne Makedonije


North Macedonia - elections
North Macedonia - elections

Stevo Pendarovski, kandidat vladajuće koalicije predvođene Socijaldemokratskim savezom, će biti predsjednik Republike Sjeverne Makedonije u narednih pet godina.

Na izborima za predsjednika Sjeverne Makedonije, na osnovu 99,52 odsto prebrojanih glasova, Stevo Pendarovski je dobio 51,66 odsto ili oko 434.000 glasova, a Gordana Siljanovska-Davkova, iza koje je bila opoziciona koalicija na čelu sa VMRO DPMNE, 44,73 odsto ili oko 378.000 glasova, pokazuju podaci Državne izborne komisije (DIK).

Pendarovski je u nedjelju naveče proglasio pobjedu na predsjedničkim izborima, zahvalivši glasačima na makedonskom i albanskom jeziku, rekavši da će služiti vjerno svim građanima.

"Biću predsjednik svih građana, tražiću podršku Vlade za sve važne projekte. Kritikovaću, sugerisaću, biću saveznik u interesu građana, biću predsjednik države kojeg se nećete stidjeti", rekao je Pendarovski nakon objavljenih prvih nekompletnih rezultata.

On je dodao da ishodom ovih izbora zagarantovan put prema naprijed, prema EU i NATO-u i prema ekonomski razvijenom svijetu, "gde i pripadamo".

Premijer Zoran Zaev u nedelju naveče je izjavio da su izbori bili uspješni, te da su građani izabrali predsjednika na fer izborima. Pendarovskom je poručio da "čuva građane, da bude pravičan, častan i kritičan". Naveo je kako je to "zajednička pobjeda, pobjeda koncepta 'zajedno naprijed', građana i države".

"Imamo evropsku zemlju, ponosnu, sa jasnim evropskim opredeljenjem. Imali smo besprijekorne izbore i pokazali smo da smo spremni za Evropu. Niko više nam ne može stati na put napretka i perspektive", naglasio je Zaev.

Gordana Siljanovska-Davkova na konferenciji za novinare nakon izbora u nedjelju naveče je izjavila kako jeste pobijedio protivkandidat, ali kako ona "ne misli da je kao kandidat VMRO-DPMNE i kao pojedinac izgubila bitku".

"Da dobijete skoro 370.000 glasova je velika stvar, a istovremeno da postanete poznati na ulicama kao Goga. Ovo je bilo moje najzanimljivije iskustvo u životu. Uradila sam sve što sam znala i mogla. Ne osjećam se poraženom, već nagrađenom od onih koji su me podržavali", istakla je ona, dodajući da brojke pokazuju da se vlasti delegitimišu i da se javlja potreba za pregovore i ozbiljno razmišljanje o prijevremenim parlamentarnim izborima.

Predsjednik Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti čestitao je pobjedu Pendarovskom i rekao da je to trijumf koncepta konsenzualne demokratije. Prema njegovim riječima, bilo je teško implementirati taj koncept i objasniti ga javnosti, ali to je bio jedini put naprijed.

Centralni izborni štab Demokratske partije Albanaca saopštio je da se "pobjedom zajedničkog kandidata vladajuće koalicije zaokružuje proces ulaska zemlje u NATO, čime se zadaje udarac pokušajima uticaja ruske politike u ovom regionu", kaže DPA.

Pravo glasa imalo je nešto više od million i 800.000 građana, a glasanje je provedeno na 3.480 biračkih mjesta.

Da bi drugi krug izbora bio uspješan, neophodan uslov je bio da na biračka mjesta izađe najmanje 40 odsto glasača, odnosno oko 720.000. Taj uslov je ispunjen, jer je, prema podacima Državne izborne komisije, odziv glasača bio 46,7 odsto.

Ukupan odziv u prvom krugu je bio nešto ispod 42 odsto, što je povećalo strahovanja da možda neće biti ispunjen cenzus. Upravo zato, oba kandidata su veliki dio kampanje posvetili upućivanju apela glasačima da izađu u što većem broju, a slične pozive su uputili i sve veće političke partije.

Sa druge strane, pokret Bojkotiram, koji je protiv Prespanskog dogovora i promjene imena zemlje, pozivao je građane da ne izlaze na glasanje, da se ne bi ozvaničio predsjednik države sa imenom Sjeverna Makedonija.

Državna izborna komisija je saopštila da je glasanje nadgledalo oko 3.300 domaćih i oko 520 stranih posmatrača, a da je bilo akreditovano 289 prevodilaca i 60 stranih novinara.

Dosadašnji šefovi države su bili Kiro Gligorov, Boris Trajkovski, Branko Crvenkovski i aktuelni predsednik Đorge Ivanov, čiji drugi petogodišnji mandat završava 12. maja.

XS
SM
MD
LG