Linkovi

Hapšenje u S. Makedoniji: Pripremali napad inspirisani Islamskom državom


Ilustracija
Ilustracija

Policija u Sjevernoj Makedoniji uhapsila je osam muškaraca zbog sumnje da su planirali terorističke napade u toj zemlji, javila je novinska agencija Associated Press (AP).

Vlasti su privele osumnjičene u nedjelju, 27. decembra 2020. nakon što su pretresle njihove domove u Kumanovu i Skoplju. Svi osumnjičeni su u dobi između 21 i 32 godine, dok je jedan ranije osuđivan za sudjelovanje u tzv. Islamskoj državi (IDIL) izvan granica Sjeverne Makedonije.

Osmorica su uhapšeni zbog sumnje da su “formirali terorističku organizaciju, temeljenu na ideološkoj matrici terorističke organizacije IDIL, kako bi počinili ubistva i uništavanje javnih zgrada” i s ciljem stvaranja straha ili nesigurnosti u javnosti, saopćila je policija. Prijeti im zatvorska kazna do deset godina ako budu osuđeni.

Policija je saopćila da su zaplijenili oružje i "rudarski eksploziv" tokom racija u nedjelju na osam lokacija. Uhapšeni muškarci optuženi su i za nabavku oružja, municije i vojne opreme koju su sakrili pored seoske ceste u blizini Kumanova. Također se sumnjiče da su izvodili probna testiranja i aktivirali improvizirane eksplozivne uređaje pripremajući se za napad.

Ova grupa je navodno razgovarala o planovima za prijevoz oružja i izradu samoubilačkih prsluka na WhatsAppu. Vlasti su saopćile da osumnjičenici pripadaju istoj skupini kao i troje drugih koji su uhapšeni u septembru zbog sumnje da su u blizini Kumanova skladištili veliku količinu municije, mina i eksploziva.

“Pronašli smo dokaze koji ukazuju na to da su bili u izravnoj komunikaciji s novouhapšenima. I imali su zajednički dogovor o planiranim aktivnostima kao članovi terorističke organizacije”, rekao je Toni Angelovski, glasnogovornik policije Sjeverne Makedonije.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG