Linkovi

Kim Džong Un se izvinio zbog ubistva južnokorejskog zvaničnika


Sjevernokorejski lider Kim Džong Un
Sjevernokorejski lider Kim Džong Un

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un izvinio se u petak zbog ubistva južnokorejskog zvaničnika blizu sporne pomorske granice između dvije zemlje, saopštila je Južna Koreja.

Južnokorejska vojska u četvrtak je optužila sjevernokorejske snage za ubistvo zvaničnika koji je, kako vjeruje Seul, pokušavao da prebjegne u Sjevernu Koreju.

Prema saopštenju koje je objavila južnokorejska predsjednička rezidencija, Kim je izrazio "duboko žaljenje" zato što je razočarao Južnokorejce zbog tog incidenta. U saopštenju se navodi da je smrt južnokorejskog zvaničnika "neprihvatljiva" i da "nije trebalo da se dogodi".

Zvaničnik je nestao u ponedjeljak sa svog patrolnog čamca, oko 10 kilometara južno od de fakto granice između dvije Koreje.

Seul vjeruje da je čovjek bio u dugovima i da je vjerovatno pokušao da prebjegne u Sjevernu Koreju čije su ga snage, prema navodima južnokorejske vojske, presrele na moru nakon što je napustio čamac, ispitivale, ubile, a zatim zapalile njegovo tijelo.

Sjeverna Koreja iznijela je drugačiju verziju događaja. Navela je da su njene pogranične trupe, u skladu sa smjernicama za subijanje širenja koronavirusa, iz daljine ispalile 10 hitaca u čovjeka. Kada su prišle dušeku na kojem je plutao, pronašle su samo krv. Zatim su zapalile dušek, navodi se u saopštenju.​

Neuobičajeno izvinjenje

Izvinjenje Sjeverne Koreje Seulu je uručio sjevernokorejski Odsjek za ujedinjeni front koji se bavi međukorejskim vezama. U pismu se izražava nada da "povjerenje i odnosi" između dvije Koreje neće biti narušeni.

Sjeverna Koreja se veoma rijetko izvinjava. Poslije nekih ubistava južnokorejskih civila u prošlosti, Pjongjang je izražavao "žaljenje" ali je često krivio Seul za incidente.

Sa Kimovim izvinjenjem, rizik od eskalacije je smanjen, smatra Leif - Erik Isli, profesor na Univerzitetu Eva u Seulu. Naglasio je da je ubistvo moglo da dovede do kršenja vojnog sporazuma čiji cilj je da se smanje tenzije duž granice.

“Zbog incidenta, javnost u Južnoj Koreji počela je da se protivi mirovnim naporima i davanju humanitarne pomoći Pjongjangu. Kimovim diplomatskim potezom kratkoročno se izbjegava potencijalni sukob i čuva opcija dugoročne koristi od Seula", ocjenjuje profesor Isli.

Južnokorejski predsjednik Mun Džae-in se u video obraćanju na Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija ove nedjelje založio za zvanično proglašenje kraja rata između dvije Koreje i saradnju u borbi protiv koronavirusa.

Mun, koji pokušava da poboljša veze sa Pjongjangom prije nego što 2022. godine napusti položaj predsjednika, pokušava da ubijedi Sjevernu Koreju da se vrati dijalogu i saradnji koja je obilježila početak njegovog petogodišnjeg mandata.

Pisma Mun-Kim

Južna Koreja je u petak objavila da su Kim i Mun nedavno razmijenili pisma.

U pismu od 12. septembra, Kim je izrazio saosjećanje sa Južnokorejcima koji se suočavaju sa posljedicama pandemije koronavirusa, ali i nedavnih tajfuna.

“Iskreno, svima želim dobro", poručio je Kim u pismu koje je objavila predsjednička rezidencija. Mun je, prema Seulu, poslao Kimu poruku 8. septembra.

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un i južnokorejski predsjednik Mun Džae-in tokom susreta u demilitarizovanoj zoni, 27. april 2018. godine
Sjevernokorejski lider Kim Džong Un i južnokorejski predsjednik Mun Džae-in tokom susreta u demilitarizovanoj zoni, 27. april 2018. godine

Sjeverna Koreja je ranije ove godine prekinula kanale komunikacije sa Seulom i uništila de fakto ambasadu dvije zemlje, nakon što je osudila južnokorejske aktiviste koji su preko granice puštali balone sa propagandnim materijalom protiv Pjongjanga.

Kim je u junu neočekivano obustavio kampanju vršenja pritiska. Od tada, Sjeverna Koreja uglavnom je usredsređena na unutrašnja pitanja, kao što su pandemija i katastrofalne poplave.

Restriktivne mjere za subijanje koronavirusa

Američki komandant u Južnoj Koreji, general Robert Abrams, nedavno je rekao da je Sjeverna Koreja izdala "naredbe o strijeljanju" da bi spriječila širenje koronavirusa iz Kine.

O uspostavljanju bezbjednosnih zona povezanih sa koronavirusom prvobitno je izvijestio Dejli NK, vebsajt sa sjedištem u Seulu koji ima izvore u Sjevernoj Koreji.

Taj vebsajt navodi da će prema novim pravilima bez upozorenja "biti upucani svi koji krše pravila ili remete javni red blizu granice".

“Sjeverna Koreja je zatvorena gotovo kao u ratnom stanju da bi spriječila širenje Kovida 19", kaže Jang Mu-džin, profesor na Univerzitetu sjevernokorejskih studija u Seulu.

Sjeverna Koreja je mjesecima tvrdila da u toj zemlji nema zaraženih od koronavirusa, da bi na kraju odustala od tih tvrdnji.

XS
SM
MD
LG