Linkovi

Sjeverna Koreja testirala raketu koja može da dosegne i do Sjedinjenih Država


Građani u Seulu gledaju vijesti o lansiranju severnokorejske rakete, 18. novembra 2022.
Građani u Seulu gledaju vijesti o lansiranju severnokorejske rakete, 18. novembra 2022.

Sjeverna Koreja je testirala interkontinentalnu balističku raketu u blizini japanskih voda, koja je pokazala potencijalnu sposobnost da dosegne i do SAD-a.

To je drugo testiranje interkontinentalne balističke rakete (ICBM) u proteklih mjesec dana.

SAD su brzo osudile lansiranje i obećale da će preduzeti „sve neophodne mere” kako bi garantovale svoju i bezbjednost Južne Koreje i Japana.

„Snažno osuđujemo ove akcije i ponovo pozivamo Sjevernu Koreju da zaustavi dalje nezakonite, destabilizujuće akte”, rekla je potpredsjednica SAD-a Kamala Harris na početku regionalnog foruma u Bangkoku.

Prema južnokorejskim i japanskim procjenama, sjevernokorejski projektil je letio oko 6.100 kilometara, na maksimalnoj visini od 1.000 kilometara. Japan je rekao da je izgledalo da je raketa sletjela zapadno od Hokaida.

Japanski ministar odbrane Jasukazu Hamada rekao je da, u zavisnosti od težine bojeve glave koja će biti postavljena na projektil, oružje ima domet veći od 15.000 kilometara, u kom slučaju bi moglo da pokrije čitav kopneni dio SAD-a.

Portparolka američkog Saveta za nacionalnu bezbjednost Adrienne Watson rekla je da lansiranje „nepotrebno podiže tenzije i rizikuje da destabilizuje” regionalnu bezbjednost, kao i da je predsjednik SAD Joe Biden obaviješten o lansiranju.

„Pjongjang mora odmah prekinuti destabilizujuće akcije i umjesto toga izabrati diplomatski angažman”, Watson.

Zajednički načelnik generalštaba Južne Koreje nazvao je lansiranje „ozbiljnom provokacijom i ozbiljnom prijetnjom” za podrivanje međunarodnog i regionalnog mira i bezbjednosti.

U saopštenju se navodi da je Južna Koreja spremna da „odgovori na bilo koju sjevernokorejsku provokaciju” uz blisku koordinaciju sa SAD-om.

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un posmatra testiranje rakete, oktobar 2022.
Sjevernokorejski lider Kim Jong Un posmatra testiranje rakete, oktobar 2022.

Sjeverna Koreja već pokušala da lansira interkontinentalnu balističku raketu 3. novembra, ali stručnjaci su rekli da je test bio neuspješan.

Posljednjih mjeseci, Sjeverna Koreja je izvela desetine testova raketa kraćeg dometa, koje je nazvala simulacijama nuklearnih napada na južnokorejske i američke ciljeve.

Sjeverna Koreja je pod sankcijama UN-a zbog raketnih proba, ali ih konstantno krši.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG