Linkovi

Sjeverna Koreja testirala interkontinentalnu balističku raketu "da odvrati SAD"


Fotografiju interkontinentalne balističke rakete objavila je sjevernokorejska državna novinska agencija.
Fotografiju interkontinentalne balističke rakete objavila je sjevernokorejska državna novinska agencija.

Sjeverna Koreja lansirala je novu interkontinentalnu balističku raketu za koju lider Kim Jong Un kaže da je napravljena da pokaže svu snagu nuklearnog arsenala i odvrati SAD od bilo kakvih vojnih akcija.

Ovakva raketa lansirana je prvi put od 2017. Podaci ukazuju da je letjela više i duže od bilo koje prethodno lansirane sjevernokorejske rakete, te da se srušila u more zapadno od Japana.

Domet i veličina rakete Hvasong-17 ukazuje da Sjeverna Koreja planira da na nju stavi nekoliko bojevih glava koje mogu da pogode nekoliko meta, kažu analitičari.

Kim Jong Un je naručio test zbog "svakodnevnog eskaliranja vojnih tenzija na Korejskom poluostrvu" i "neizbježne konfrontacije sa američkim imperijalistima, koju prati opasnost od nuklearnog rata", prenijela je agencija KCNA.

Smatra da se da je lansiranje ovakve rakete, za koju se vjeruje da može da stigne i do SAD, upozorenje Pjongjanga Joeu Bidenu, dok je njegov fokus usmjeren na invaziju Ukrajine.

Također, otvara mogućnost nove krize poslije izbora u Južnoj Koreji i pobjede konzervativaca, koji obećavaju snažniju vojnu strategiju prema Sjevernoj Koreji.

Novi predsjednik Južne Koreje Yoon Seok-youl​ ocijenio je da Pjongjang neće ništa postići provokacijom.

U telefonskom razgovoru sa kineskim predsjednikom Xijom Jinpingom, poslije lansiranja rakete, Yoon je pozvao na blisku saradnju po pitanju denuklearizacije Sjeverne Koreje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG