Linkovi

Sjeverna Koreja testirala balističku raketu u prvom lansiranju ove godine


Arhiva - Na ovoj fotografiji koju je objavila sjevernokorejska zvanična agencija KCNA, vidi se lansiranje rakete sa voza, 15. septembra 2021.
Arhiva - Na ovoj fotografiji koju je objavila sjevernokorejska zvanična agencija KCNA, vidi se lansiranje rakete sa voza, 15. septembra 2021.

Sjeverna Koreja u srijedu je lansirala projeltil za koji se vjeruje da je balistička raketa, izvijestili su Južna Koreja i Japan, što je prvi Pjongjangov test oružja u novoj godini.

Sjeverna Koreja je ispalila nešto što je izgledalo kao jedna balistička raketa iz unutrašnjeg područja ka moru sa svoje istočne obale, saopštila je vojska Južne Koreje. Prema riječima japanskog ministra odbrane Nobuo Kišija, raketa je preletjela oko 500 kilometara.

Dodatni detalji nisu dostupni. Sjeverna Koreja obično objavljuje svoje lansiranje u državnim novinama sljedećeg dana.

To je prvo sjevernokorejsko lansiranje od oktobra, kada je testirala balističku raketu lansiranu sa podmornice. Sjever je često testirao balističke rakete kratkog dometa od sredine 2019. godine, ubrzo nakon što su propali nuklearni pregovori između Kima i bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa.

Japanski premijer Fumio Kišida rekao je novinarima u srijedu da su lansiranja "zaista žalosna". Savjet za nacionalnu bezbjednost Južne Koreje, koji je održao hitan sastanak, takođe je izrazio zabrinutost i naglasio potrebu da se brzo nastave pregovori sa Sjevernom Korejom.

XS
SM
MD
LG