Linkovi

Sjeverna Koreja proglasila "pobjedu" nad Covidom


Kim Jong Un je navodno također bio zaražen virusom, kaže njegova sestra.
Kim Jong Un je navodno također bio zaražen virusom, kaže njegova sestra.

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un proglasio je pobjedu nad Covidom, a njegova sestra je nagovijestila da je on bio zaražen virusom za čije širenje krivi Južnu Koreju.

Kim je naredio ukidanje pandemijskih mjera uvedenih u maju, i dodao da Sjeverna Koreja mora ostati „snažna anti-epidemijska barijera”, prenijela je agencija KCNA.

Pjongjang nikad nije zvanično potvrdio koliko je ljudi bilo zaraženo Covidom, a pretpostavlja se da i nema dovoljno testova da to utvrdi. Umjesto toga, registrovan je dnevni broj zaraženih groznicom - ukupno oko 4,7 miliona slučajeva, ali nijedan novi od 29. jula.

Kim se obratio javnosti bez maske, a njegova sestra Kim Jo Song je rekla da je i Kim imao simptome groznice.

„Iako je bio ozbiljno bolestan sa visokom temperaturom, nijednog momenta nije legao u krevet, jer je mislio na ljude o kojima treba da brine do kraja borbe sa pandemijom”, rekla je Kimova sestra.

Ona je okrivila Južnu Koreju za brzo širenje virusa u Sjevernoj. Seul je tvrdnje odbacio ,kao „neosnovane”.

Analitičari kažu da, iako je Sjeverna Koreja iskoristila pandemiju da još jače kontroliše građane, morala je da proglasi pobjedu nad virusom da bi obnovila trgovinu koja je trpila zbog zatvorenih granica.

Također se procenjuje da će ublažavanje restrikcija omogućiti Sjevernoj Koreji da prvi put od 2017. testira nuklearno oružje.

Zvanično, stopa smrtnosti od Covida u Sjevernoj Koreji je 0.0016%, odnosno 74 umrlih na 4,7 zaraženih.

Svjetska zdravstvena organizacija sumnja u sjevernokorejsku statistiku.

XS
SM
MD
LG