Linkovi

Sjeverna Koreja potvrdila lansiranje vojnog špijunskog satelita u junu


Lansiranja rakete Sjeverne Koreje prikazano tokom informativnog programa na željezničkoj stanici u Seulu, Južna Koreja, u ponedjeljak, 29. maja 2023.
Lansiranja rakete Sjeverne Koreje prikazano tokom informativnog programa na željezničkoj stanici u Seulu, Južna Koreja, u ponedjeljak, 29. maja 2023.

Sjeverna Koreja je potvrdila da će lansirati izviđački satelit u junu, rekavši da joj je to potrebno za praćenje vojnih kretanja Sjedinjenih Država i njihovih partnera u realnom vremenu, javili su državni mediji u ponedjeljak, pozivajući se na visokog zvaničnika odbrane.

Japan je u ponedjeljak saopštio da ga je Pjongjang obavijestio da bi lansiranje satelita moglo da se desi već ove nedjelje, ali je Tokio upozorio da Sjeverna Koreja možda planira testiranje balističke rakete.

KCNA je citirala Ri Pyong-chola, potpredsjednika centralne vojne komisije vladajuće stranke, koji je rekao da će "vojni izviđački satelit br. 1" biti "lansiran u junu".

Pozivajući se na "nepromišljena" djela Washingtona i Seula, Ri je rekao da Sjeverna Koreja osjeća "potrebu da proširi sredstva za izviđanje i informisanje i poboljša različita odbrambena i ofanzivna oružja" u nastojanju da ojača vojnu spremnost.

Zvaničnik je također optužio Sjedinjene Države da sprovode "neprijateljske aktivnosti vazdušne špijunaže na Korejskom poluostrvu i u njegovoj blizini".

Sjeverna Koreja je obavijestila Japan da će lansirati raketu između 31. maja i 11. juna, identifikujući vode u blizini Žutog mora, Istočnog kineskog mora i istočno od ostrva Luzon na Filipinima kao područja upozorenja, rekao je portparol japanske obalske straže za agenciju AFP.

Pjongjang je 2012. i 2016. testirao balističke rakete koje je nazivao lansiranjem satelita.

Obje su letjele iznad južne japanske regije Okinava.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG