Linkovi

Sjeverna Koreja: Važna godišnjica obilježena, bez raketnog testa


Sjeverna je Koreja obilježila 101. rođendan pokojnog osnivača zemlje, Kim Il Sunga, ali nije, kako se očekivalo, izvršila svoj raketni test. Prerano je, upozoravaju analitičari, znati znači li to i kraj najnovijim provokacijama Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja je proslavila Dan Sunca festivalom cvijeća i odavanjem vojne počasti pred kipovima Kim Il Sunga i njegova nasljednika, pokojnog Kim Jong-Ila.

Najvažniji državni praznik nije bio obilježen vojnim paradama.

I što je još značajnije – nije bilo lansiranja balističkih projektila, kako su svi očekivali.

“Svaka odsutnost provokativnog ponašanja i nepotrebne, beskorisne retorike dobra je stvar,” rekao je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney.

Tjednima je Sjeverna Koreja opetovano prijetila mogućim nuklearnim napadom, između ostalih i na Sjedinjene Države.

Provokativne izjave sjevernokorejskog vođe Kim Jong Una izazvale su bojazan da bi na Korejskom poluotoku moglo doći do vojnog sukoba.

No, za razliku od nedavnih bujica riječi protiv njihovih neprijatelja, sjevernokorejski mediji jedva da su jučer sukob i spomenuli.

Michael O’Hanlon iz Instituta Brookings kaže:

“Nadam se da su Kina i druge zemlje uspjele uvjeriti Sjevernu Koreju da takav potez nije vrijedan, preostaje da vidimo. Mislim da je prerano da išta znamo.”

Pyongyang je ljut zbog zajedničkih američko-južnokorejskih vojnih vježbi i najnovijih sankcija Ujedinjenih naroda zbog izvršavanja nuklearnog testa u veljači.

Nije još jasno, kažu analitičari, počinju li napetosti popuštati.

“Vjerojatno ćemo vidjeti smirivanje situacije, za sada,” dodaje Michael O’Hanlon, “iako može biti i obrnuto. Ali jedna stvar koju Sjeverna Koreja nije učinila u ovom slučaju – nije nikoga ubila. Mislim da su možda dobro promislili – da su nekoga usmrtili, mi bismo nešto poduzeli.”

Situacija sa Sjevernom Korejom bila je od prioritetnog značaja za američkog državnog tajnika Johna Kerryja koji je svoj posjet području istočne Azije završio posjetom Japanu.

Washington je spreman, rekao je John Kerry, pregovarati sa Sjevernom Korejom ukoliko Pyongyang podzume korake ka odustajanju od nuklearnog oružja.

“Ali odgovornost je na Pyongyangu. Sjeverna Koreja mora poduzeti značajne korake da bi pokazala da poštuje ono na što se obavezala i mora se pridržavati zakona i normi međunarodnog ponašanja.”

Predviđanja analitičara su da će Sjeverna Koreja, bez obzira na posljedice, nastaviti s lansiranjem svojih projektila i provođenjem nuklearnih testova.
XS
SM
MD
LG