Linkovi

VIJEĆE SIGURNOSTI UN: Sjeverna Koreja da obustavi program nuklearnog oružja


Sastanak Vijeća sigurnosti UN zbog Sjeverne Koreje
Sastanak Vijeća sigurnosti UN zbog Sjeverne Koreje

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) oštro je osudilo sjevernokorejsko lansiranje balističke rakete koja je preletjela dio teritorije Japana i pozvao Pyongyang da obustavi program balističkih raketa i nuklearnog oružja.

Vijeće je održalo hitan sastanak na zahtjev Washingtona, Tokija i Seula, nakon što je Pyongyang u utorak ispalio balističku raketu koja je preletjela Japan prije nego što je pala u Tihi ocean.

Nakon žurnog sastanka, Vijeće je označio akcije Sjeverne Koreje kao "nečuvene", navodeći da su izvedene s namjerom da ugroze mir i stabilnost u regiji.

Vijeće sigurnosti UN-a pozvao je Sjevernu Koreju da poduzme "direktne, konkretne mjere" u cilju smanjenja tenzija na Korejskom poluotoku.

Sjeverna Koreja je ispalila raketu mjesec dana nakon što je Vijeće uvelo toj zemlji oštrije sankcije zbog lansiranja dvije interkontinentalne balističke rakete u julu.

Vijeće je naveo da je posvećeno mirnom, diplomatskom i političkom rješenju situacije i pozvalo članice da poštuju i provedu sankcije uvedene Pyongyangu.

Vijeće sigurnosti UN-a jednoglasno je 5. augusta usvojilo rezoluciju kojom su uvedene nove i pooštrene sankcije Sjevernoj Koreji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG