Linkovi

S.Koreja na vojnoj paradi pokazala do sada najveći broj balističkih projektila


Balistički projektili prikazani tokom vojne parade u čast 75. godišnjice osnivanja Sjevernokorejske vojske, na trgu Kim Il Sung u Pjongjangu, Sjeverna Koreja. 8. februar 2023. (Foto: Reuters KCNA)
Balistički projektili prikazani tokom vojne parade u čast 75. godišnjice osnivanja Sjevernokorejske vojske, na trgu Kim Il Sung u Pjongjangu, Sjeverna Koreja. 8. februar 2023. (Foto: Reuters KCNA)

Na velikoj vojnoj paradi u srijedu u Pjongjangu prikazan je najveći kontingent sjevernokorejskih interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) do sada, uključujući i nekoliko za koje se vjeruje da su modeli nuklearnih projektila koji bi mogli da rade sa motorima na čvrsto gorivo.

Izvještavajući o vojnoj paradi kojom se obilježava 75. godišnjica Korejske narodne armije, sjevernokorejska Centralna novinska agencija pohvalila je to kao prikaz "revolucionarnog razvoja odbrambene moći i ogromne sposobnosti za nuklearni napad."

Jedanaest projektila Huasong-17 prošlo je trgom Kim Il Sung, na transporterima sa 11 osovina, pokazuju slike koje su objavili državni mediji. Pratilo ih je pet manjih – u transportnim kontejnerima – projektila koji nisu identifikovani, ali za koje mnogi analitičari vjeruju da su rane verzije interkontinentalnih balističkih raketa Pjongjanga na čvrsto gorivo.

"Jedan ICBM bacač za svako slovo u riječi 'denuklearizacija'. Slučajnost?" upitao je Ankit Panda, analitičar Karnegijeve fondacije za međunarodni mir, u tvitu.

On je izrazio zabrinutost da bi veliki broj ICBM-a, ako su operativni, mogli da nadmaše američke presretače.

Raketa Huasong-17 poznata je "projektil čudovište" zbog potencijalnog kapaciteta da stigne do kontinentalnih Sjedinjenih Država, noseći više nuklearnih bojevih glava namenjenih za više meta.

Njegov prvi uspješni test bio je u novembru, kada je dužina leta projektila procijenjena na 15.000 kilometara.

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un i njegova kćerka sa naučnicima, inženjerima novog Huasong 17 ICBM , Sjeverna Koreja, 27. novembar, 2022. (Foto: Reuters KCNA)
Sjevernokorejski lider Kim Džong Un i njegova kćerka sa naučnicima, inženjerima novog Huasong 17 ICBM , Sjeverna Koreja, 27. novembar, 2022. (Foto: Reuters KCNA)

Neki analitičari sa sjedištem u Seulu predviđaju da bi Pjongjang mogao uskoro ponovo da testira Huasong-17 – ovaj put u normalizovanoj, pravilnoj putanji – što bi bio veoma zapaljiv potez za Washington.

"Naše mlade redovne oružane snage razvile su se u najmoćniji entitet, sa gomilom moćne sile, da potpuno suzbiju i unište imperijalističku tiraniju", navodi se u četvrtak u izvještaju sjevernokorejske novinske agencije o paradi koja se odnosila na nuklearne sposobnosti Sjeverne Koreje.

Također je pomenuta nova taktička jedinica za nuklearno naoružanje, za koju je saopšteno da će "ispuniti svoju stratešku misiju u bilo kom trenutku, odanu samo naređenju lidera."

Kim Jong Un, sjevernokorejski lider, koji je posmatrao vojnu paradu u VIP loži pored svojih vrhovnih vojnih zvaničnika, zajedno sa ženom i kćerkom, vidno se uzdržao od govora.

Iznenađujuća tišina

Očekivalo se da će Kim iskoristiti priliku da pošalje glasnu poruku Washingtonu i Seulu usred obnovljenih kombinovanih vojnih vježbi saveznika.

Zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje, koje su zaustavljene pod prethodnom južnokorejskom vladom, nastaviće se kasnije ovog mjeseca, sa fokusom na scenario nuklearnog napada Sjeverne Koreje, saopštio je Seul.

Prošlog četvrtka, kao odgovor na posjetu američkog sekretara za odbranu Lloyda Austina Južnoj Koreji ranije tokom nedjelje, sjevernokorejsko Ministarstvo inostranih poslova kritikovalo je Sjedinjene Države zbog dostizanja "ekstremne crvene linije" i najave da će biti povećano raspoređivanja američkih strateških resursa u regionu. Portparol ministarstva je upozorio da će na svaku vojnu akciju Washington biti odgovoreno "principom nuklearna bomba za nuklearnu bombu i sukob za sukob".

"Kim Jong Un je dozvolio da taktičke i dalekometne raketne snage Severne Koreje govore same za sebe", izjavio je Leif-Eric Easley, profesor Univerziteta Euha u Seulu. "Vojne parade uglavnom služe da opravdaju Kimovu politiku domaćoj političkoj javnosti. Poruka koju Pjongjang želi da pošalje na međunarodnom nivou, demonstrirajući svoje sposobnosti, vjerovatno će biti upućena u vidu testova projektila na čvrsto gorivo i detonacije minijaturizovane nuklearne naprave."

Prvi utisci o projektilima

Sjeverna Koreja nije emitovala video noćne vojne parade u vrijeme pisanja ovog izvještaja, i proći će neko vrijeme prije nego što se sazna više, posebno o novom prototipu ICBM-a.

"Zanimljiva je ta 'skrivena karta' koja je pratila Huasong-17 na transportnoj lansirnoj rampi od devet nivoa" rekao je Kim Dong-yup, profesor na Univerzitetu Sjevernokorejskih studija. "Kada razmotrimo kako Sjeverna Koreja predstavlja svoje novo oružje, prvo to uradi na vojnoj paradi, a onda nastavi da ga razvija i testira."

Kim je napomenuo je da bi ICBM sa čvrstim gorivom mogao da bude model predstojećeg projektila Pukguksong, serije balističkih projektila koji se lansiraju sa podmornica.

Moglo bi da prođe manje od godinu dana prije nego što svijet vidi let novog balističkog projektila, rekao je on, a najkasnije do 2025, prije nego što istekne petogodišnji plan Kim Jong Una za modernizaciju vojske do 2026.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG