Linkovi

Sjeverna Koreja ponovo lansirala raketu preko Japana


Čovjek gleda vijesti o lansiranju rakete Sjeverne Koreje preko Japana, 15. septembar 2017.
Čovjek gleda vijesti o lansiranju rakete Sjeverne Koreje preko Japana, 15. septembar 2017.

Sjeverna Koreja je rano u petak ujutro po drugi put lansirala raketu koja je preletjela japansko sjeverno ostrvo Hokaido, saopštile su japanske i južnokorejske vlasti.

Južnokorejsko ministarstvo odbrane je saopštilo da je reketa letjela 3.700 kilometara i dosegla maksimalnu visinu od 770 kilometara, u oba slučaja i visočije i duže nego prethodni put kada je raketa preletjela Japan.

Lansiranje nove rakete stiže dan nakon što je Pjongjang zaprijetio da će potopiti Japan i smanjiti Sjedinjene Američke Države na "pepeo i tamu" zbog sponzorisanja oštrijih sankcija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija ranije ove sedmice zbog nuklearnog testa izvedenog 3. septembra, kako su ustvrdili, hidrogenskom bombom.

Sjeverna Koreja je prvo 29. augusta lansirala balističku raketu koja je preletjela japansko ostrvo Hokaido i pala u Pacifički okean. Prema prvim izvještajima i jutrošnje lansiranje bilo je identično.

Glavni sekretar japanske Jošihide Suga vlade rekao je novinarima da je raketa pala u more na oko 2.000 kilometara udaljenosti od japanske obale. Saopšteno je i da vlada nije pronašla dokaze da su fragmenti rakete pali na Japan.

Suga je rekao da je Tokijo snažno protestovao i da će preduzeti "odgovarajuću akciju".

Posljednji test stiže u momentu kada je američki general John Hyten koji nadgleda američke nuklearne snage izjavio da "pretpostavlja" da je nuklerni test 3.septembra bio veoma snažna hidrogenska bomba

"Potpuna destrukcija i šteta koju možete izazvati sa oružjem te snage značajano je zabrinjavajuća", izjavio je general američkih vazdušnih snaga Hyten.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija zakazalo je danas vanrednu konferenciju zbog lansiranja rakete.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG