Linkovi

Sjeverna Koreja lansirala "taktičko vođeno oružje", sposobno da nosi nuklearnu bojevu glavu


Sjevernokorejski lider Kim Džong Un gestikulira dok posmatra probno lansiranje nove vrste taktičkog vođenog oružja, na fotografiji za koju nije navedeno kada je snimljena, a koju je objavila sjevernokorejska državna agencija KCNA 16. aprila 2022.
Sjevernokorejski lider Kim Džong Un gestikulira dok posmatra probno lansiranje nove vrste taktičkog vođenog oružja, na fotografiji za koju nije navedeno kada je snimljena, a koju je objavila sjevernokorejska državna agencija KCNA 16. aprila 2022.

Sjevernokorejski lider Kim Džong Un posmatrao je probno ispaljivanje "taktičkog vođenog oružja novog tipa" - za koje se čini da je sposobno da nosi nuklearne bojeve glave - izvijestili su u nedelju državni mediji, što je poslednje u nizu provokativnih lansiranja Pjongjanga. 

Državne novine Rodong šinmun objavile su slike oružja koje izgleda kao kratkometno kako polijeće iz mobilnog lansirnog vozila parkiranog na plaži, dok Kim posmatra iz posmatračkog vozila parkiranog u blizini.

Oružje je "od velikog značaja za radikalno povećanje vatrene udarne moći artiljerijskih jedinica dugog dometa na frontu i jačanje efikasnosti taktičkih nuklearnih operacija DNRK i diversifikaciju zadatka vatrene moći", navodi se u izvještaju uz upotrebu skraćenice za zvanični naziv Sjeverne Koreje - Demokratska Narodna Republika Koreja.

Na osnovu tog opisa, analitičari kažu da se čini da raketa treba da isporuči taktičko nuklearno oružje i da je riječ o pokušaju da se ispuni jedan od nekoliko ključnih ciljeva vojne modernizacije koje je Kim iznio u prošlogodišnjem govoru.

Raketa izgleda vizuelno slična KN-23 i KN-24, što su dvije sjevernokorejske balističke rakete kratkog dometa koje su prvi put testirane 2019. godine, rekao je Ankit Panda, specijalista za nuklearnu politiku u Karnegi zadužbini za međunarodni mir.

"Sva tri bi mogla da služe kao taktički sistem za isporuku nuklearnog oružja ako tako žele. Nisam siguran zašto bi uveli još jedan novi tip projektila kratkog dometa posebno (za) ovu ulogu", rekao je Panda za Glas Amerike.

Južnokorejska vojska je u nedelju saopštila da je sjevernokorejsko lansiranje uključivalo dva projektila, koji su ispaljeni u subotu oko 18 časova po lokalnom vremenu. Projektili su, kako se navodi, letjeli oko 110 kilometara u daljinu na visini od oko 25 kilometara - mnogo kraće čak i od nedavnih lansiranja Sjeverne Koreje kratkog dometa.

Nije jasno zašto su se izvještaji Severne i Južne Koreje razlikovali u pogledu broja ispaljenog oružja.

Sjeverna Koreja je sprovela više testova interkontinentalnih balističkih raketa koje bi vjerovatno mogle da stignu do kopna SAD. Njegov posljednji takav test dogodio se prošlog mjeseca.

Ali Sjever takođe traži sposobnost da isporuči manje nuklearno oružje na kraćim udaljenostima, što bi predstavljalo veliku prijetnju američkim saveznicima Južnoj Koreji i Japanu.

Sjeverna Koreja je mjesecima pojačavala tenzije sa Sjedinjenim Državama. Mnogi analitičari su očekivali da će Sjever ove nedelje sprovesti veliku probu naoružanja, dok zemlja slavi godišnjicu rođenja lidera osnivača zemlje Kim Il Sunga.

Državni mediji nisu objavili kada je došlo do najnovijeg lansiranja. Vojska Južne Koreje takođe nije izdala tipično upozorenje o lansiranju projektila u realnom vremenu novinarima - iako ponekad Seul ne izdaje takva upozorenja za manja lansiranja.

Prvi znak lansiranja pojavio se rano u nedelju, kada su vlasti na američkom pacifičkom ostrvu Guam objavile saopštenje u kom se navodi da "nema naznaka" da "prijavljeno lansiranje" iz Sjeverne Koreje predstavlja prijetnju za ostrvo.

Saopštenje je predstavljalo iznenađenje, pošto u tom trenutku nije bilo izvještaja o sjevernokorejskom lansiranju.

Do sada ove godine, Sjeverna Koreja je izvela najmanje 14 rundi lansiranja. Prošlog mjeseca je izvela svoj prvi test interkontinentalne krstareće rakete (ICBM) od 2017. Američki zvaničnici su upozorili da bi Sjever uskoro mogao da izvede još jedan nuklearni test.

Dok Sjeverna Koreja testira veće oružje, SAD i njeni saveznici takođe pojačavaju svoje demonstracije vojne snage. Prošle nedelje, udarna grupa američkih nosača aviona ušla je u međunarodne vode u blizini Južne Koreje prvi put od 2017. SAD i Južna Koreja takođe treba da održe velike zajedničke vojne vježbe kasnije ovog mjeseca.

Vojne vježbe će vjerovatno uključiti veće naoružanje i više osoblja nego posljednjih godina, predviđaju neki analitičari. Od 2018, dva saveznika su smanjila ili proširila zajedničke vježbe kako bi sačuvale šanse za diplomatiju i zbog pandemije koronavirusa.

"Veoma je vjerovatno da će se obje strane složiti da obnove godišnje zajedničke vojne vježbe na prethodni nivo", rekao je Bong Jang Šik sa Instituta za sjevernokorejske studije Univerziteta Jonsej. "Zašto nastaviti (sa smanjivanjem vježbi) ako se pokazalo da to uopšte nije efikasno u smislu smirivanja ponašanja Sjeverne Koreje?"

U međuvremenu, Sjeverna Koreja je odbila pozive američkih zvaničnika da nastavi nuklearne pregovore. Pregovori između Kima i bivšeg predsjednika SAD Donalda Trumpa propali su 2019. zbog neslaganja o tome kako ubrzati ublažavanje sankcija sa koracima za razgradnju nuklearnog programa Sjeverne Koreje.

XS
SM
MD
LG