Linkovi

Sjeverna Koreja lansirala dodatne rakete, Pacifik nazvala svojim "strelištem"


Arhiv - Rakete izložene tokom vojne parade u čast obilježavanja 75. godišnjice osnivanja sjevernokorejske armije, na Trgu Km Il Sunga u Pjongjangu, Sjeverna Koreja, 8. februara 2023.
Arhiv - Rakete izložene tokom vojne parade u čast obilježavanja 75. godišnjice osnivanja sjevernokorejske armije, na Trgu Km Il Sunga u Pjongjangu, Sjeverna Koreja, 8. februara 2023.

Sjeverna Koreja je u ponedjeljak ujutro ispalila dvije balističke rakete kratkog dometa, kao odgovor na zajedničke vazdušne vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje u kojima je prethodnog dana učestvovalo par strateških bombardera B-1B i stelt borbeni avioni F-35.

U saopštenju službene korejske centralne novinske agencije KCNA navodi se da su tokom vježbe višestrukog lansiranja raketa sa zapadnog fronta, dvije rakete ispaljene na ciljeve 395 kilometara i 337 kilometara istočno.

U saopštenju se tvrdi da bi samo četiri runde raketa, za koje se navodi da mogu da isporuče i taktičko nuklearno oružje, mogle da razore aerodrom.

Generalštab južnokorejske vojske saopštio je da je detektovao dvije balističke rakete kratkog dometa ispaljene iz sjevernokorejskog područja Sukčon, severno od glavnog grada Pjongjanga, u vode istočno od Korejskog poluostrva.

Dužina leta projektila — čak 390 kilometara kako navodi vojska Seula —znači da bi teoretski oni mogli da stignu do više vazdušnih baza u Južnoj Koreji, uključujući baze američkih vazduhoplovnih snaga u Osanu i Gunsanu.

Sjeverna Koreja je prikazala rakete u novogodišnjem TV prenosu prošlog mjeseca, pošto je objavila svoje ciljeve masovne proizvodnje taktičkog nuklearnog oružja i razvoja interkontinentalne balističke rakete za "brzi nuklearni protivudar".

"Svjesni smo kretanja strateških udarnih američkih snaga koje znači da su u posljednje vrijeme postali aktivni oko Korejskog poluostrva", rekla je Kim Yo Yong - sestra sjevernokorejskog lidera Kim Jong Una - u drugom saopštenju koje su prenijeli državni mediji u ponedjeljak.

"Učestalost korišćenja Pacifika kao našeg strelišta zavisiće od akcije američkih snaga."

Kim Yo Yong je zamjenica direktora odeljenja Centralnog komiteta Radničke partije Koreje, koja često govori u ime svog brata, nerijetko na uvrijedljiv način.

"Silom na silu"

Pjongjang je prethodno lansirao interkontinentalnu balističku raketu Hwasong-15, što je opisano kao vježba "iznenađenja" da bi se testirala sposobnost "mobilnog i moćnog protivnapada".

Sjedinjene Države su brzo reagovale i poslale dva strateška bombardera B-1B sa Guama da u nedjelju lete sa južnokorejskim F-35 i japanskim borbenim avionima F-15.

"Vježba je pokazala kombinovane odbrambene sposobnosti Južne Koreje i SAD, sa nadmoćnim snagama alijanse, kroz blagovremeno i trenutno raspoređivanje američkih proširenih sredstava za odvraćanje na Korejskom poluostrvu", saopštio je načelnik Združenog generalštaba Seula.

Poslije najnovije raketne provokacije u ponedjeljak, japanski premijer Fumio Kishida rekao je da je podnio zahtjev za hitan sastanak Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija.

Portparol generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Stephane Dujarric također je oštro osudio prvi ovogodišnji test ICBM u nedjelju po lokalnom vremenu, dodajući da generalni sekretar poziva Sjevernu Koreju da "odmah odustane… i da nastavi dijalog koji vodi ka održivom miru i potpunoj i provjerenoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva".

Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje objavilo je u ponedjeljak novu rundu sankcija protiv devet entiteta za koje se sumnja da su povezani sa raketnim i nuklearnim programom Sjeverne Koreje. Time je ispunilo obećanje da će ojačati globalni režim sankcija, koje je sa najvišim diplomatama SAD i Japana dato na marginama Minhenske bezbjednosne konferencije tokom vikenda.

Analitičari u Seulu su zabrinuti da će se konfrontacija samo pogoršati u narednim mjesecima, stvarajući više mogućnosti za greške.

"Obje strane su drugu označile kao 'neprijatelja' i upozorile na sukob silom na silu. Ovde vidimo kako se to odvija", rekao je za Glas Amerike Yang Moo-jin, profesor i predsednik Univerziteta za sjevernokorejske studije.

"Po svemu sudeći, savezništvo Južna Koreja i SAD jača kako nuklearni kapaciteti Sjeverne Koreje napreduju. Ako napetost dostigne vrhunac na poluostrvu, zar ne bi Južna i Severna Koreja bile te koje imaju najviše da izgube – a ne SAD ?"

"Što se bezobzirne vojne provokacije Sjeverne Koreje duže budu nastavile, slučaj naoružavanja Južne Koreje nuklearnim oružjem će dobiti sve više pažnje", upozorio je poslanikChung Jin-suk, privremeni lider vladajuće Partije moći naroda.

Dok se konkretne mere nuklearnog odvraćanja moraju obezbediti, rekao je on, ako su nedovoljne, izgledi za razvoj domaćih nuklearnih sposobnosti biće neizbežni.

Nedavne izjave iz Sjeverne Koreje ukazuju na to da je Pjongjang pozicioniran da odgovori na sve predstojeće zajedničke vježbe i druge akcije, koje smatra neprijateljskom politikom, istim intenzitetom, rekla je Park Won Gon, profesorica na Evha univerzitetu u Seulu.

"(Prva sestra) Kim Yo Yong je vrlo jasno spomenula da će, uz autoritet Kim Jong Una, Sjeverna Koreja odgovoriti na svaki slučaj zajedničkih vojnih vježbi Južna Koreja-SAD... i to daleko moćnijim sredstvima", rekla je ona.

Zaista, u svojoj posljednjoj izjavi od ponedjeljka, Kim je upozorila da će biti izvedeno više "odgovarajućih kontraakcija" u slučaju direktnih ili indirektnih prijetnji.

"Još jednom potvrđujemo da nema promjene u našoj volji da navedemo najgore manijake koji podižu tenzije da plate cijenu za svoje postupke", rekla je ona.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG