Linkovi

Sjeverna i Južna Koreja obnovile "vruću liniju"


Zvaničnik Južne Koreje na telefonskoj "vrućoj liniji" sa Pjongjangom.
Zvaničnik Južne Koreje na telefonskoj "vrućoj liniji" sa Pjongjangom.

Sjeverna i Južna Koreja obnovile su telefonsku "vruću liniju" koja je prekinuta prošle godine odlukom Pjongjanga, saopšteno je iz kabineta predsjednika u Seulu.

Odluku su donijeli južnokorejski predsjednik Moon Jae-in i sjevernokorejski lider Kim Jong Un koji su od aprila razmijenili i brojna pisma, rekao je Moonov portparol.

Sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA takođe je objavila da su interni kanali komunikacije obnovljeni u utorak u 10 ujutru po lokalnom vremenu, u dogovoru Kima i Moona.

"Vruće linije" su jedna od rijetkih stvari koja povezuje dvije Koreje, ali još nije sasvim jasno da li njihovo obnavljanje znači i ponovni početak pregovora dvije zemlje, čiji je cilj da se Pjongjang nuklearno razoruža.

"Dvojica lidera su razmatrala na koji način da poprave odnose i usaglasili su se da je obnavljanje 'vruće linije' prvi korak u tom procesu. Takođe su se usaglasili da obnove povjerenje i unaprijede odnose", kazao je Moonov portparol.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG