Linkovi

Sjeverna Koreja ispalila balističku raketu preko Japana


Izvještaj o lansiranju sjevernokorejske rakete u japanskim vijestima.
Izvještaj o lansiranju sjevernokorejske rakete u japanskim vijestima.

Sjeverna Koreja ispalila je u utorak balističku raketu dugog dometa preko Japana, prvi put poslije pet godina. U Japanu je naređena evakuacija i obustavljen željeznički saobraćaj dok raketa nije pala u Tihi okean.

Ovo lansiranje bilo je najveća provokacija Sjeverne Koreje ove godine i najvidljivija pretnja nuklearnim arsenalom usmjerena ka Americi i njenim saveznicima, kažu neki stručnjaci.

Domet ove rakete od 4.500 kilometara je najveći od cijelog sjevernokorejskog arsenala. SAD su osudile "opasnu i bezobzirnu odluku" Pjongjanga, uz opis da je riječ o "balističkoj raketi dugog dometa" koja je letjela preko Japana.

"SAD će nastaviti da rade na tome da ograniče razvoj balističkih raketa i oružja za masovno uništenje u Sjevernoj Koreji", saopštila je portparolka Savjeta za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće.

Vlasti u Japanu upozorile su stanovnike na sjeveroistoku zemlje da se evakuišu u skloništa, prvi put od 2017. godine, kada je Sjeverna Koreja ispalila dvije rakete srednjeg dometa preko Japana.

Japanski premijer Fumio Kišida osudio je lansiranje rakete i ocijenio da je reč o "bezobzirnom aktu".

Južnokorejski predsjednik je upozorio da će "nuklearne provokacije" izazvati snažan odgovor Seula i međunarodne zajednice.

Prema procjenama Južne Koreje i Japana, raketa je letjela oko 4.500 kilometara na visini od oko 1.000 kilometara i sletjela je u Pacifik na oko 3.200 kilometara od sjeverne obale Japana. Nema informacija o eventualnom oštećenju japanskih letjelica ili brodova.

Domet rakete pokazao je da može da dosegne do američke teritorije Guam, na kojoj se nalazi američka vojska.

Pjonjang je 2017. prijetio da će lansirati balističke rakete Hvasong-12, u vrijeme sukoba sa Trumpovom administracijom.

Sjeverna Koreja je ove godine lansirala oko 40 raketa.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG