Linkovi

Sjevernokorejski vođa: Napeta situacija u snabdijevanju hranom


Lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un
Lider Sjeverne Koreje Kim Jong Un

Sjevernokorejski lider Kim Jong Un rekao je da se ekonomija njegove zemlje popravila ove godine, ali je pozvao na usvajanje mjera radi rješavanja "napete" situacije u vezi sa hranom koja je izazvana pandemijom korona virusa i prošlogodišnjim tajfunima, javili su državni mediji.

Kim je predsjedavao sastanku centralnog komiteta vladajuće Radničke partije, na kojem je razmatran napredak u provođenju glavnih političkih odluka i mjera za rješavanje ekonomskih pitanja, navodi agencija KCNA.

Komitet je postavio ciljeve i zadatke koje treba ostvariti u okviru petogodišnjeg ekonomskog plana sa prethodne sjednice u februaru, uključujući povećanje proizvodnje hrane i metala, prenosi Reuters.

Kim je rekao da se ekonomija svekupno popravila u prvoj polovini godine i da je industrijska proizvodnja povećana za 25% u odnosu na prethodnu godinu, navodi KCNA.

Prvi čovjek Sjeverne Koreje je dodao da postoje "ozbiljne devijacije" u naporima partije da primijeni plan uslijed nekoliko prepreka i ukazao na snabdijevanje hranom.

"Situacija u kojoj su ljudi kada je riječ o hrani je napeta, jer poljoprivredni sektor nije uspio da ispuni plan proizvodnje žita zbog štete od tajfuna prošle godine", rekao je lider Sjeverne Koreje.

Partija je obećala da će ove godine usmjeriti sve snage na poljoprivredu, a razgovarano je i o borbi protiv COVID-a 19, navodi KCNA.

Kim je pozvao da se preduzmu koraci za minimiziranje posljedica prirodnih katastrofa jer je, prema njegovim riječima, to lekcija iz prošle godine i ključ za ostvarivanje ciljeva ove godine.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG