Linkovi

Sjeverna Koreja osudila vojne vježbe SAD i Juga, obećava razvijanje svoje odbrane


Arhiv - Pripadnici specijalnih snaga Sjeverne Koreje i SAD učestvuju u zajedničkim vojnim vježbama vojski SAD i Južne Koreje, u vazduhoplovnoj vojnoj bazi Gunsan u Gunsanu.
Arhiv - Pripadnici specijalnih snaga Sjeverne Koreje i SAD učestvuju u zajedničkim vojnim vježbama vojski SAD i Južne Koreje, u vazduhoplovnoj vojnoj bazi Gunsan u Gunsanu.

Sjeverna Koreja osudila je održavanje vojnih vježbi SAD i Južne Koreje koje počinju ove nedjelje, rekavši da one pokazuju potrebu da Pjongjang dodatno razvije svoje vojne sposobnosti.

Obim kompjuterski simuliranih vojnih vježbi umanjen je usred pandemije koronavirusa, a strahuje se da bi mogle da uznemire Sjevernu Koreju, koja je nedavno ponovo otvorila telefonske linije za komunikaciju sa Jugom.

Ali bez obzira na veličinu i formu, Sjeverna Koreja na vojnu obuku gleda kao na agresivni čin, rekla je u utorak Kim Jo Džong, sestra i savjetnik sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una.

Vježbe, rekla je ona, pogoršavaju "nestabilnu situaciju" na Korejskom poluostrvu, navodi se u saopštenju koje je objavila zvanična korejska Centralna novinska agencija (KCNA).

Da bi se izborila sa "sve većim vojnim prijetnjama iz SAD-a", Sjeverna Koreja će dodatno unaprijediti svoje mogućnosti "nacionalne odbrane" i "moćnih preventivnih udara", dodala je ona bez dodatnih objašnjenja.

Kasnije u utorak, južnokorejski zvaničnici saopštili su da njihovi popodnevni pozivi Sjevernoj Koreji preko dvije telefonske linije ostali bez odgovora, u očiglednom protestu zbog vježbi, navodi južnokorejska novinska agencija Jonhap.

Tokom proteklih nekoliko nedjelja, Sjeverna Koreja je slala miješane poruke o svom stavu prema SAD i Južnoj Koreji.

Mješovite poruke

Prošlog mjeseca dvije Koreje su objavile da su Kim Džong Un i južnokorejski predsjednik Mun Đae-in nedavno razmjenili pisma. Njih dvojica su također odlučili da ponovo otvore nekoliko međukorejskih telefonskih linija kao prvi korak ka poboljšanju odnosa.

Potezi su podigli nadu da se Sjeverna Koreja okrenula ka sopstvenom angažovanju, nakon skoro dvije godine odbijanja razgovora sa Washingtonom ili Seulom. Ali samo nekoliko dana kasnije, Pjongjang je upozorio da bi vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje mogle dovesti do napetosti.

To nije nova strategija za Sjevernu Koreju, koja je dugo pokušavala da stvori raskol u savezništvu SAD i Južne Koreje. Kao dio te strategije, Sjeverna Koreja često koristi provokacije i obećanje razgovora - često istovremeno.

U junu je Kim Džong Un naredio da se njegova zemlja pripremi i za "dijalog i za sukob" sa Sjedinjenim Državama.

Pod predsjednikom Joem Biden zvaničnici SAD su više puta govorili da su otvoreni za razgovore sa Sjevernom Korejom. Ali izgleda da i SAD i Sjeverna Koreja ne žele da naprave prvi korak.

Sukob prioriteta za Jug

Situacija je komplikovana za predsjednika Južne Koreje Muna, kome je na funkciji ostalo manje od godinu dana.

Ako nastavi sa vježbama, Mun rizikuje da naruši šanse za međukorejske razgovore, koji su glavni prioritet njegove lijevo orijentisane administracije.

Ali Mun mora da održi vježbe kako bi ostvario još jedan od svojih ključnih ciljeva: prenos ratne operativne kontrole južnokorejske vojske sa SAD na Južnu Koreju.

Do transfera ne bi trebalo doći ako se ne ispune brojna mjerila, uračunavajući i učinak Južne Koreje tokom vojnih vježbi.

Prema trenutnom aranžmanu, SAD bi kontrolisale južnokorejsku vojsku ako izbije rat.

SAD imaju 28.500 vojnika u Južnoj Koreji, što je zaostavština Korejskog rata iz 1950-ih, koji je okončan primirjem umjesto mirovnim ugovorom.

Zastoj u razgovorima

SAD i Južna Koreja su više puta smanjivale ili otkazale vježbe tokom pandemije koronavirusa, kao i tokom razgovora između Kim Džong Una i bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Trump i Kim sastali su se tri puta, uključujući u junu 2018. godine, kada su se složili da rade na potpunoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva.

Razgovori su kasnije prekinuti nakon što su SAD odbile ponudu Sjeverne Koreje da ona napusti dio svog nuklearnog programa u zamjenu za ublažavanje većine sankcija protiv Pjongjanga.

Domaći problemi

Od tada je Sjeverna Koreja zaprijetila da će nastaviti lansiranje raketa većeg dometa ili nuklearne probe.

No, nedavno se Sjeverna Koreja fokusirala na domaća pitanja, poput velikih poplava, toplotnog talasa i koronavirusa.

Sjeverna Koreja i dalje insistira na tome da nije otkrila nijedan slučaj infekcije koronavirusom.

U svom posljednjem izvještaju objavljenom ove nedjelje, Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji je saopšteno da je Sjeverna Koreja pronašla nula slučajeva infekcije među 35.254 testiranja na Covid-19 koje je sprovela.

Epidemija koronavirusa mogla bi biti razorna u Sjevernoj Koreji, koja je osiromašena u mnogim područjima i ima neujednačen zdravstveni sistem.

XS
SM
MD
LG