Linkovi

AMERIČKI MEDIJI: Sjeverna Koreja razvila minijaturne nuklearne bojeve glave


Nova poštanska marka koju je Sjeverna Koreja izdala u sklopu obobilježavanja uspešnog lansiranja interkontinentalne balističke rakete
Nova poštanska marka koju je Sjeverna Koreja izdala u sklopu obobilježavanja uspešnog lansiranja interkontinentalne balističke rakete

Dnevnik Washington Post i televizijska mreža NBC prenose da je američka Vojna obavještajna agencija prošlog mjeseca došla do zaključka da je Sjeverna Koreja uspjela da proizvede minijaturne nuklearne bojeve glave, koje može da postavi u svoje rakete, uključujući interkontinentalne balističke projektile.

To je važan prodor kojim bi Sjeverna Koreja u punoj mjeri postala deveta svjetska nukelarna sila.

Istovremeno, Pyongyang se zarekao da će istrajati u razvijanju svog programa nuklearnog naoružanja, odbacujući pozive međunarodne zajednice da obuzda svoje agresivne vojne akcije.

Misija Sjeverne Koreje pri Ujedinjenim nacijama (UN) nazvala je nove sankcije UN-a „flagrantnim miješanjem u suverenitet” Sjeverne Koreje, dok državni mediji u toj zemlji tvrde da su sankcije plod „gnusne američke zavjere da se izoluje i uguši” ta komunistička zemlja.

Američki državni sekretar Rex Tillerson je u ponedjeljak, odgovarajući na pitanja novinara na samitu ASEAN-a, rekao da bi najbolji način za Sjevernu Koreju da nagovijesti da je spremna za dijalog bio da prekine da izvodi raketne probe.

Tillerson je rekao da jednoglasno usvajanje novih sankcija Pyongyangu u subotu u Savjetu bezbjednosti UN-a, zbog učestalih proba balističkih raketa, šalje poruku da čitava međunarodna zajednica smatra poteze te zemlje neprihvatljivim.

Tillerson je takođe izrazio nadu da će Rusija i Kina, kao saveznici Sjeverne Koreje pomoći da Pyongyang „shvati realnost” i „da se dovede za pregovarački sto”.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG