Linkovi

Odgođena sjednica Vijeća ministara BiH: Namjerni nedolazak ministara iz RS ili zajednički dogovor


Od Vijeća ministara zavise brojne institucije
Od Vijeća ministara zavise brojne institucije

Redovna sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovinee (BiH) odgođena je za narednu sedmicu, a do tada će se o važnim temama će se raspravljati telefonom, poručeno je iz ove institucije.

Iz Saveza za promjene, koalicije stranaka iz Republike Srpske (RS), kažu da su odbili da prisustvuju sjednici zbog najave podnošenja zahtjeva za reviziju presude po osnovu tužbe BiH protiv Srbije.

Ovo je potvrdio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, rekavši da je sjednica odgođena na zahtjev ministara iz RS-a.

„Mi, Srbi predstavnici u Savjetu ministara BiH, ne želimo da učestvujemo u radu ove institucije dok ne bude razriješen status u vezi sa revizijom presude u predmetu protiv Srbije pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu”, poručio je Mektić.

Međutim, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, Mirko Šarović, rekao je danas novinarima da odgađanje današnje sjednice nema veze sa revizijom presude, već da je to bio „zajednički dogovor“.

„Procijenili smo da je to bolja varijanta zbog ukupne atmosfere, odnosno da Vijeće ministara sljedeće sedmice može normalno raditi i funkcionisati”, rekao je Šarović.

Zbog nastale političke krize u institucijama BiH, oglasio se i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić pozvavši političare na spuštane tenzija.

Denis Zvizdić
Denis Zvizdić

Poručio je da institucija kojom predsjedava treba biti glas razuma, jer od rada Vijeća ministara zavisi rad brojnih institucija i implementacija brojnih projekata.

„Kada je riječ o trenutnim unutrašnjim odnosima u BiH, pozivam na spuštanje tenzija i na primjerenu retoriku, jer takmičenje u tome ko će dati radikalniju izjavu sigurno neće dovesti do rješenja“, poručio je Zvizdić.

Za 7. mart je odgođena i prošlosedmična sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH. Poslanici iz RS su tada odlučili da zbog revizije presude neće prisustvovati sjednici.

Kako su naveli, odluku o reviziji presude smatraju napadom na Ustav BiH, ali i da Predsjedništvo BiH takve odluke mora donositi u saglasnosti sa druga dva svoja člana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG