Linkovi

Usporen trend zapošljavanja u SAD tokom aprila


Broj zaposlenih u oblastima prodaje dobara, građevine i proizvodnje povećan je tokom aprila za 266.000. U međuvremenu, kako je izvijestio Reuters, podaci o broju otvorenih radnih mjesta u martu revidirani su na 770.000 – umjesto prvobitnih prijavljenih 916.000. (Foto: AP)
Broj zaposlenih u oblastima prodaje dobara, građevine i proizvodnje povećan je tokom aprila za 266.000. U međuvremenu, kako je izvijestio Reuters, podaci o broju otvorenih radnih mjesta u martu revidirani su na 770.000 – umjesto prvobitnih prijavljenih 916.000. (Foto: AP)

Trend zapošljavanja u Sjedinjenim Državama neočekivano je usporen tokom aprila, što se pripisuje nedostatku radne snage. Zbog toga su brojni poslodavci primorani da se snalaze kako bi doskočili naglo rastućoj potražnji, izvijestila je agencija Reuters.

Broj zaposlenih u oblastima prodaje dobara, građevine i proizvodnje povećan je tokom aprila za 266.000. U međuvremenu, kako je izvijestio Reuters, podaci o broju otvorenih radnih mjesta u martu revidirani su na 770.000 umjesto prvobitnih prijavljenih 916.000.

Događa se to u trenutku otvaranja ekonomije, poboljšanja u oblasti javnog zdravlja i značajnih finansijskih izdvajanja američke vlade.

Podaci Sekretarijata za rad pokazuju trend opadanja kada je riječ o privremenim poslovima, kao i smanjenje zaposlenosti u proizvodnji i maloprodaji što bi, kako Reuters ocjenjuje, moglo da izazove oštrije kritike izdašnih državnih naknada za suzbijanje nezaposlenosti.

Veće beneficije za nezaposlene, koje uključuju i nedjeljni finansijski dodatak od 300 dolara, donose više novca nego pojedini manje plaćeni poslovi. Inače, isplata naknada za nezaposlene produžena je nakon usvajanja paketa pomoći usljed pandemije od 1,9 hiljada milijardi dolara.

Američko tržište rada, navodi Reuters, podržava izrazito prilagodljiva fiskalna i monetarna politika. Američki predsjednik Joe Biden predložio je potrošnju još četiri hiljade milijardi dolara na obrazovanje i brigu o djeci, kao i porodice sa srednjim i nižim prihodima, infrastrukturu i radna mjesta.

Uprkos evidentnim poboljšanjima u sferi ekonomije, koja je po procjeni stručnjaka bila pod najvećim izazovima od vremena Velike depresije, milioni američkih građana su i dalje nezaposleni. Veliki dio njih trenutno je, usljed pandemije, trajno nezaposlen.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG