Linkovi

Vrhovni sud će razmatrati zakon koji ograničava pravo na abortus


Vrhovni sud, najviša američke sudska institucija. (Foto: Reuters)
Vrhovni sud, najviša američke sudska institucija. (Foto: Reuters)

Vrhovni sud Sjedinjenih Država razmotrit će zakon o abortusu države Mississippi što bi moglo relativizirati presudu Roe protiv Wadea iz 1973. kojom je legalizovano pravo na abortus širom zemlje.

Ta najava vratila je nadu dijelu konzervativne zajednice u SAD da bi u upotrebu mogao biti vraćen zakon američke države Mississippi, kojim se abortus zabranjuje nakon 15. nedjelje trudnoće, izvijestila je agencija Reuters.

Slučaj će biti razmatran tokom sljedećeg perioda sesija Vrhovnog suda, koji počinje u oktobru i završava se u junu 2022. Sudsko vijeće, u kojem dominira konzervativna većina, razmatrat će zakon države Mississippi. U zavisnosti od epiloga mogao bi se otvoriti put da presuda donijeta prije 48 godina, koja je predstavljala temelj za legalizaciju abortusa bude opovrgnuta, što je dugogodišnji cilj američkih vjerskih konzervativaca.

U sudskoj odluci odluci Roe protiv Wadea, potvrđenoj 1992. precizirano je da države ne mogu da zabrane abortus između 24. i 28. nedjelje starosti ploda. Zakon države Mississippi, kojim je abortus regulisan, zabranjuje ga znatno ranije.

Također, presudom Roe protiv Wadea ženama je na temelju ustavnog prava na ličnu privatnost omogućen abortus. Sud je u odluci iz 1992. u okviru postupka koji se vodio u američkoj državi Pennsylvania, ponovio presudu iz 1973. i zabranio donošenje zakona koji, kako je tada obrazloženo, neprikladno opterećuju mogućnost žena da abortiraju.

Protivnici abortusa u Americi nadaju se da će Vrhovni sud ograničiti ili čak poništiti presudu Roe protiv Wadea iz 1973. Inače, sastav sudija Vrhovnog suda prošle godine, sa 5:4 u korist konzervativne većine, promijenjen je na 6:3, nakon što je na položaj sudije imenovana Amy Coney Barret​, koju je na tu funkciju predložio bivši predsjednik Donald Tramp.

Ona je u sudu zamijenila pokojnu Ruth Bader Ginsburg​, sutkinju čija su dostignuća u oblastima zaštite ljudskih prava, seksualnih manjina, prava žena mnogobrojnim poštovaocima postala životna inspiracija.

Zakon donijet u državi Mississippi 2018. godine, kao i drugi slični u državama predvođenim republikancima, usvajani su sa punom sviješću da su u potpunoj suprotnosti sa presudom Roe protiv Wadea

Pošto je Ženska zdravstvena organizacija Jackson, jedina klinika u Mississippiju na kojoj je moguće podvrći se abortusu, uputila tužbu u namjeri da blokira tu mjeru, federalni sudija je presudio protiv države. Isti zaključak usvojio je i apelacioni sud u New Orleansu, uputivši državu da se žali Vrhovnom sudu.

"Države mogu da regulišu postupke prekida trudnoće sve dok neprimjereno ne opterećuju prava žena - ali ne mogu zabraniti pobačaje. Zakon o kome je riječ zabranjuje", objasnio je u svojoj presudi sudija Patrick Higginbotham

Abortus je i dalje tema o kojoj američka javnosti ima duboko podijeljeno mišljenje. Hrišćanski konzervativci najviše mu se protive. Podvrgavanje tom medicinskom zahvatu prekida trudnoće u SAD neprekidno opada od ranih osamdesetih godina prošlog vijeka, i prema podacima neprofitnog instituta Gatmaker, dostiglo je najniži nivo u posljednjih nekoliko godina.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG