Linkovi

Država Arkansas proglasila abortus nelegalnim čak i u slučaju silovanja i incesta


Protest protivnika abortusa u Arkansasu
Protest protivnika abortusa u Arkansasu

Američka savezna država Arkansas proglasila je abortus nelegalnim u gotovo svim situacijama, uključujući i silovanje i incest.

Oni koji se protive abortusu nadaju se da bi ova odluka mogla da bude podstrek Vrhovnom sudu da izmijeni odluku Roe protiv Wadea iz 1973. kojom se štiti pravo na abortus.

Abortus u Arkansasu biće dozvoljen jedino ako je majka u životnoj opasnosti, saopštio je guverner te države Asa Hutchinson​. Arkansas je poznat po hrišćanskom konzervativizmu.

Hutchinson je rekao da je potpisao zakon u skladu sa svojim "iskrenim i dugotrajnim uvjerenjima da ne treba dozvoliti abortus" i dodao da je "namjera ovog zakona da pripremi teren za izmjenu odluke iz 1973".

Novi zakon o abortusu stupa na snagu na ljeto, saopštila Američka unija za građanske slobode (ACLU) koja je i najavila da će pokušati da ospori zakon pred sudom.

Abortusu se protive mnogi Amerikanci, a najžešće evangelisti.

Proteklih godina nekoliko država na jugu SAD je pooštrilo zakone o abortusu, što je zatvorilo i mnoge klinike.

Mogućnost da se presuda iz 1973. koja garantuje pravo na abortus ukine, porasla je nakon što je bivši predsjednik Donald Trump imenovao konzervativnu sutkinju Amy Coney Barrett u Vrhovni sud, i tako učvrstio konzervativnu većinu na šest od devet sudija.

Ako bi presuda Roe protiv Wadea više ne bude važila, to će značiti da će svaka država moći za sebe da odlučuje o pravu na abortus.

XS
SM
MD
LG