Linkovi

Agencija SAD predviđa natprosječnu sezonu uragana


Arhiv - 30 uragana iz sezone 2020. na kombinaciji satelitskih fotografija Nacionalnog centra za uragane.
Arhiv - 30 uragana iz sezone 2020. na kombinaciji satelitskih fotografija Nacionalnog centra za uragane.

Meteorolozi SAD predviđaju natprosječnu sezonu uragana ove godine, navodi se u novom izvještaju objavljenom u četvrtak.

"Prognostičari predviđaju 60 odsto šanse za nadnormalnu sezonu, 30 odsto šanse za skoro normalnu sezonu i 10 odsto šanse za sezonu ispod normalne", saopštila je Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA).

Uobičajena sezona, između 1. juna i 30. novembra, bilježi 14 imenovanih oluja, uključujući sedam uragana i tri velika uragana. Ove godine NOAA predviđa između šest i 10 uragana, od kojih su tri do pet glavni.

Ali ova predviđanja nisu blizu najvećeg broja oluja zabilježenog 2020. godine - kada se dogodilo 14 uragana, od čega sedam velikih.

Ipak, NOAA upozorava da stanovnici obalnih područja moraju ostati na oprezu tokom sezone.

"Potrebna je samo jedna oluja da se uništi zajednica", rekao je Ben Friedman​, vršilac dužnosti administratora NOAA.

Vodeći prognostičar agencije Matthew Rosencrans​ rekao je da su klimatske promjene povećale količinu kiše u olujama za oko tri odsto i da se očekuje d ona u budućnosti poraste za oko 10 odsto.

Uragan Laura je prošlog augusta pod vodom ostavio neka područja Louisiane i jugoistočnog Texasa, usmrtivši na desetine ljud.

Do kraja sezone uragana 2020. godine, meteorolozima je ponestalo imena i oluje su počeli da imenuju znakovima grčkog alfabeta.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG