Linkovi

Ratni brod SAD ponovo prošao kroz osjetljiv Tajvanski moreuz


Arhiv - Američki razarač naoružan vođenim raketama klase Ali Berk USS Kurtis Vilbuis u Filipinskom moru, 28. februar 2018.
Arhiv - Američki razarač naoružan vođenim raketama klase Ali Berk USS Kurtis Vilbuis u Filipinskom moru, 28. februar 2018.

Američki ratni brod ponovo je plovio osjetljivim plovnim putem koji razdvaja Tajvan od gigantskog susjeda Kine, u vrijeme povećanih tenzija između Tajpeja i Pekinga.

Sedma flota američke mornarice saopštila je da je razarač naoružan vođenim raketama klase Ali Berk USS Kurtis Vilbur u utorak izveo "rutinski tranzit kroz Tajvanski moreuz", u skladu sa međunarodnim pravom.

"Tranzit broda kroz Tajvanski tijesnac pokazuje posvećenost SAD slobodnom i otvorenom Indopacifiku. Vojska Sjedinjenih Država nastaviće da leti, plovi i operiše tamo gdje to dozvoljava međunarodno pravo", navodi se.

Tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je brod plovio u južnom smjeru kroz moreuz i da je "situacija bila normalna".

Američka mornarica izvodi takve operacije otprilike svakog mjeseca, što Kina uvijek ljutito osudi.

Sjedinjene Države, kao i većina zemalja, nemaju formalne diplomatske veze sa Tajvanom, ali su njihov najvažniji međunarodni podržavalac i glavni prodavac oružja.

Vojna tenzija između Tajvana i Pekinga koji to ostvro smatra svojim porasla je tokom protekle godine, dok se Tajpej žali da Kina u više navrata slala svoje borbene avione u zonu tajvanske protivvazdušne odbrane.

Neke od tih aktivnosti uključivali su više lovaca i bombardera.

Kina je saopštila da su njene aktivnosti oko Tajvana usmjerene na zaštitu kineskog suvereniteta. Tajvanska vlada ga je osudila kao pokušaje zastrašivanja.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG