Linkovi

Izaslanici SAD i Rusije raspravljali o nuklearnom sporazumu sa Iranom


Ruski zvaničnik u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), Mikhail Ulyanov, u blizini Grand hotela u Beču gdje se odvijaju nuklearni razgovori iza zatvorenih vrata, u Austriji, 12. juni 2021.
Ruski zvaničnik u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA), Mikhail Ulyanov, u blizini Grand hotela u Beču gdje se odvijaju nuklearni razgovori iza zatvorenih vrata, u Austriji, 12. juni 2021.

Delegacije Rusije i Sjedinjenih Država uključene u nuklearne pregovore sa Iranom održale su u ponedjeljak u Beču razgovore, dva dana uoči sastanka na vrhu između američkog predsjednika Joe Bidena i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Sjedinjene Države nisu direktno uključene u bečke pregovore, ali imaju redovne kontakte sa diplomatama koje u njima učestvuju.

Napori za oživljavanje nuklearnog sporazuma sa Iranom iz 2015. nisu česta tema razgovora dva globalna protivnika.

Mikhail Ulyanov, viši diplomata koji je bio na čelu ruske delegacije na sastanku u Beču, nazvao je razgovore sa američkim kolegama "plodotvornim".

"Čini se da je naš dijalog u Beču dokaz da dvije zemlje mogu da održavaju poslovnu saradnju po pitanjima od zajedničkog interesa, neširenja oružja u ovom konkretnom slučaju", napisao je Uljanov na Twitteru.

Nuklearni sporazum propao je 2018. godine kada je Trumpova administracija izvela Sjedinjene Države iz tog pakta, tvrdeći da je Iranu njime dato previše ustupaka.

Diplomate iz Kine, Njemačke, Francuske, Rusije i Velike Britanije održali su u subotu zajedničke razgovore sa Iranom, a potom i više bilateralnih sastanaka u hotelu u centru austrijske prijestolnice.

Matthew Rojansky​, direktor Wilsonovog centra Kennan instituta iz Washingtona, rekao je da je Rusija bila spremna da zauzda neke od iranskih ambicija.

"Moskva i dalje više voli da Teheran bude provjeravan u svojoj težnji da razvije oružje, ali je mnogo manje motivisana kada je riječ o provjeri iranskih regionalnih ambicija i šireg globalnog lošeg ponašanja", rekao je on za AP. "Istovremeno, Rusija mora da balansira u Siriji, gdje bi iranska oružana sila na terenu mogla da postane problem za ruske ambicije."

Sporazum iz 2015. godine osmišljen je da održi iranski nuklearni program mirnodopski, namećući strogu kontrolu nivoa obogaćivanja uranijuma, kao i tehnologije i postrojenja koja se koriste za taj proces.

Iran je prestao da se pridržava tih ograničenja nakon povlačenja SAD, ali insistira na tome da ne planira da gradi nuklearno oružje - što je tvrdnja koju SAD i njihovi zapadni saveznici osporavaju.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG