Linkovi

Sekretarijat za pravosuđe SAD: Rusi hakovali federalne tužioce


Arhiv - Logo SolarWindsa viđen ispred sjedišta u Austinu, Texas, 18. decembra 2020.
Arhiv - Logo SolarWindsa viđen ispred sjedišta u Austinu, Texas, 18. decembra 2020.

Ruski hakeri koji stoje iza masovne kampanje cyber špijunaže SolarWinds provalili su prošle godine na naloge elektronske pošte nekih od najistaknutijih federalnih tužilaštava širom zemlje, saopštio je Sekretarijat za pravdu SAD.

Sekretarijat je saopštio da je 80 posto Microsoftovih mail naloga koje koriste zaposleni u četiri američka tužilaštva u New Yorku provaljeno. Sve u svemu, rečeno je iz Sekretarijata za pravosuđe, u 27 američkih tužilaštava najmanje jedna adresa elektronske pošte jednog zaposlenog je kompromitovana tokom kampanje hakovanja.

Sekretarijat za pravosuđe je u saopštenju od petka rekao da vjeruje da su nalozi kompromitovani od 7. maja do 27. decembra 2020. Takav vremenski okvir je značajan zbog kampanje SolarWinds, koja se infiltrirala u desetine kompanija u privatnom sektoru i istraživačkih centara, kao i u najmanje devet američkih vladinih agencija, što je prvi put otkriveno i objavljeno sredinom decembra.

Bidenova administracija je u aprilu najavila sankcije, uključujući protjerivanje ruskih diplomata, kao odgovor na SolarWindsovo hakovanje i rusko miješanje u američke predsjedničke izbore 2020. Rusija je porekla zločin.

Jennifer Rodgers​, predavačica na Pravnom fakultetu Kolumbija, koja je radila kao federalni tužilac u New Yorku, rekla je da kancelarijske elektronske poruke često sadrže sve vrste osjetljivih informacija, uključujući i rasprave o strategiji slučaja i imena povjerljivih doušnika.

"Ne sjećam se da mi je neko ikada donio dokument umjesto da mi ga pošalje eletronskom poštom iz bezbjednostnih razloga", rekla je ona, istakavši izuzetke za povjerljive materijale.

Administrativna kancelarija američkih sudova potvrdila je u januaru da je i ona bila izložena provali, odnosno da je hakerima SolarWindsa predstavljala još jednu tačku ulaska i krađu povjerljivih informacija poput poslovnih tajni, informacija o metama špijunaže, izvještaja uzbunjivača i naloga za hapšenje.

Lista pogođenih kancelarija uključuje nekoliko velikih i uglednih kancelarija poput onih u Los Angelesu, Miamiju, Washingtonu i istočnom okrugu Virginije.

Južni i istočni okrug Njujorka, gde je pogođen veliki broj osoblja, vode neka od najistaknutijih krivičnih postupaka u zemlji.

"New York je finansijski centar svijeta i ti okruzi su posebno poznati po istraživanju i procesuiranju zločina 'bijelih okovratnika' i drugih slučajeva, uključujući i istragu protiv ljudi bliskih bivšem predsjedniku", rekao je Bruce Green​, profesor na Pravnom fakultetu Fordham i bivši tužilac u Južnom okrugu.

Sekretarijat je saopštio da su sve žrtve obaviještene i da radi na umanjivanju "operativnih, bezbjednosnih i rizika po privatnost" uzrokovanih hakovanjem. Sekretarijat za pravosuđe u januaru je saopštio da nema naznaka da je bilo koji povjerljivi sistem pogođen.

Sekretarijat za pravosuđe nije pružio dodatne detalje o tome kakve su informacije uzete i kakav uticaj takvo hakovanje može imati na tekuće slučajeve. Članovi Kongresa izrazili su nezadovoljstvo zato što Bidenova administracija nije podijelila više informacija o uticaju kampanje SolarWinds.

Agencija Associated Press ranije je izvijestila da su hakeri SolarWindsa dobili pristup nalozima elektronske pošte koji su pripadali tadašnjem sekretaru za unutrašnju bezbjednost Chadu Wolfu ​i članovima osoblja za cyber bezbjednost ovog odjeljenja, čiji su poslovi uključivali lov na prijetnje iz stranih zemalja.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG