Linkovi

SAD: Predstavnički dom glasaće o disciplinskim mjerama za kongresmena zbog nasilnog videa


Paul Gosar, republikanski kongresmen iz Arizone, na Capitol Hillu 28. jula 2020.
Paul Gosar, republikanski kongresmen iz Arizone, na Capitol Hillu 28. jula 2020.

Predstavnički dom američkog Kongresa trebalo bi da u srijedu glasa o rezoluciji kojom se osuđuje republikanski kongresmen zato što je na društvenim mrežama objavio animirani video koji prikazuje kako udara drugog člana Kongresa mačem i napada predsjednika Joea Bidena.

Pored cenzurisanja, rezolucija poziva na izbacivanje kongresmena Paula Gosar​a iz odbora za nadzor Predstavničkog doma i odbora za prirodne resurse.

Gosar je ranije ovog mjeseca podijelio video snimak, izmijenjeni animirani klip u stilu japanske animacije, koji je također uključivao isprekidani video službenika granične patrole i migranata na granici između SAD i Meksika.

Odgovarajući na kritike na ovu objavu, Gosar je izdao saopštenje u kojem kaže da nije trebalo da prikazuje nasilje, već da je to "simboličan prikaz borbe oko imigracione politike".

U jednoj sceni, lik prikazan sa Gosarovim licem udara mačem lik sa licem demokratske kongresmenke Alexandrije Ocasio-Cortez u vrat.

"U savršenom svijetu, on bi bio izbačen", rekla je Ocasio-Cortez novinarima u utorak. "Nismo u savršenom svijetu, pa smatram da su osuda i uklanjanje iz odbora prikladni".

Neki republikanci su kritikovali nastojanje demokrata u Predstavničkom domu da disciplinuju Gosara, nagovještavajući moguće posljedice po demokrate ukoliko republikanci povrate većinu u tom domu na izborima 2022.

Predstavnički dom je ranije ove godine odobrio mjeru da se republikanskoj članici Kongresa Marjorie Taylor Greene​ oduzme dužnosti u odboru zbog širenja mržnje i nasilnih teorija zavjere.

U vijesti su korištene neke informacije agencija AP i Reuters.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG