Linkovi

Zbog popravki kasne planovi NASA za slanje rakete na Mjesec


NASA-ina aketa sa svemirskim brodom Orion napušta objekat za montažu na vozilu krećući se sporo na 11 sati dugo putovanje ka podijumu 39B, u Svemirskom centru Kennedy, Florida, 17. marta 2022.
NASA-ina aketa sa svemirskim brodom Orion napušta objekat za montažu na vozilu krećući se sporo na 11 sati dugo putovanje ka podijumu 39B, u Svemirskom centru Kennedy, Florida, 17. marta 2022.

Prvi let NASA-ine mega rakete na Mjesecu suočava se sa dodatnim kašnjenjima nakon niza neuspješnih testova punjenja goriva.

Zvaničnici su u ponedjeljak rekli da će biti teško ispuniti "vremenski prozor" za lansiranje koji pada od početka do sredine juna. Sljedeća prilika da se prazna kapsula pošalje na Mjesec na probni let biće krajem juna ili jula.

Raketa Space Launch System visoka kao 30-ospratnica nalazila se u svemirskom centru Kennedy posljednjih mjesec dana. Sljedeće nedjelje će se vratiti u hangar radi popravke ventila i curenja goriva. Problemi su se pojavili ranije ovog mjeseca, sprječavajući NASA-u da napuni raketne rezervoare gorivom za ključnu probu.

Raketa će vjerovatno provesti nedjelje u hangaru prije nego što se vrati na podijum na ponovni test, rekao je direktor lansiranja Charlie Blackwell-Thompson.

Menadžeri razmatraju različite opcije za povratak na pravi put.

"Samo je pitanje koje je pravo vrijeme, koji je pravi način da se to uradi", rekao je Tom Whitmeyer, zamjenik saradnika administratora NASA-e.

NASA želi ovaj probni let pod svojom pažnjom prije nego što ukrca astronaute na drugo lansiranje, lunarni let za 2024. U trećoj misji pokušalo bi se sa spuštanjem astronauta na Mjesec oko 2025, više od pola vijeka nakon NASA-inih misija Apollo na Mjesec.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG