Linkovi

Blinken predstavio strategiju SAD da nadmaše Kinu


Državni sekretar SAD Entoni Blinken tokom sastanka sa japanskim ministrom inostranih poslova Jošimasom Hajašijem, u Tokiju, 23. maja 2022. (Foto: AP/Philip Fong/Pool)
Državni sekretar SAD Entoni Blinken tokom sastanka sa japanskim ministrom inostranih poslova Jošimasom Hajašijem, u Tokiju, 23. maja 2022. (Foto: AP/Philip Fong/Pool)

Američki državni sekretar Antony Blinken održao je veliki politički govor na Univerzitetu George Washington u kojem je detaljno izložio pristup Bidenove administracije odnosima sa Kinom.

Blinken je iznio strategiju Bidenove administracije da nadmaši Kinu u sljedećoj deceniji, ulaganjem u kritičnu infrastrukturu i radom sa saveznicima na jačanju bezbjednosti lanca snabdijevanja, istovremeno sprječavajući neplanirane globalne krize.

Administracija ne pokušava da se "razdvoji" od Kine, kažu visoki zvaničnici, koristeći termin (decouple), koji se odnosi na progresivno prekidanje ekonomskih i trgovinskih veza između Sjedinjenih Država i Kine, a koji se često se čuo tokom administracije bivšeg predsjednika Donalda Trumpa.

„Sekretar će jasno staviti do znanja da Sjedinjene Države ne žele da odvoje kinesku ekonomiju od naše ili globalne ekonomije“, rekao je jedan neimenovani visoki zvaničnik administracije koji je razgovarao s novinarima prije Blinkenovog govora o Kini.

Blinkenov govor o Kini je prethodno odložen pošto je šef diplomatije SAD 4. maja bio pozitivan na kovid.

Obraćanje se desilo poslije posjete američkog predsjednika Joe Bidena Japanu, koji je u Tokiju rekao da bi SAD bile spremne da vojno intervenišu u odbrani Tajvana ako Kina izvrši invaziju na ostrvsku demokratiju. Biden je kasnije pojasnio da nema promjene u američkoj politici strateške dvosmislenosti u vezi sa Tajvanom.

US Secretary of State to Clarify US Policy Toward China
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:22 0:00

Najviši zvaničnici SAD i njihovih azijskih saveznika rekli su da ruska agresija protiv Ukrajine podriva temelje međunarodnog poretka i da je neprihvatljiv svaki pokušaj da se silom promijeni status quo u Aziji ili u drugim dijelovima svijeta.

"SAD uvek čine sve što mogu da spriječe najgori scenario", rekao je Metju Fanijole, viši saradnik Centra za strateške i međunarodne studije China Power Project Očekivao je da će Blinken upotrebljavati pažljivo osmišljen jezik kako bi ponovio Washingtonovu politiku jedne Kine.

"SAD već dugo drže da je na narodu Tajvana da odredi svoju budućnost i da o toj budućnosti treba odlučivati mirnim putem. Ruska invazija na Ukrajinu dovela je ovu nijansu američke politike prema Tajvanu u prvi plan razgovora", rekao je Fanijole za Glas Amerike.

Američki zvaničnici su rekli da se "politika jedne Kine" Washingtona razlikuje od pekinškog "principa jedne Kine".

U utorak je portparol State Departmenta Ned Price rekao da su visoki kineski zvaničnici u svojim brifinzima i izjavama "često pokušavali da pogrešno predstave" politiku Washingtona. Price je rekao novinarima da je u kineskom očitanju objavljenom nakon što je u razgovoru savjetnika Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Jake Sullivana sa visokim kineskim diplomatom Jangom Jiečijem 18. maja pogrešno navedeno da SAD slijedi princip jedne Kine u Pekingu.

"NRK (Narodna Republika Kina) nastavlja da javno lažno predstavlja politiku SAD", rekao je Prajs u nedavnom tvitu. "Sjedinjene Države ne podržavaju NRK-ov 'princip jedne Kine' - ostajemo posvećeni našoj dugogodišnjoj, dvostranačkoj politici jedne Kine, vođenoj Zakonom o odnosima sa Tajvanom, Tri zajednička komunikea i Šest garancija".

Decenijama su SAD bile jasne da je njihova odluka da uspostave diplomatske odnose sa Kinom 1979. počivala na očekivanju da će "budućnost Tajvana biti određena mirnim sredstvima", kao što je predviđeno u Zakonu o odnosima sa Tajvanom.

Komunistička partija Kine (KPK) nikada nije vladala Tajvanom, ali tvrdi da ima suverenitet nad tom samoupravnom demokratijom. KPK nije isključila upotrebu sile kako bi Tajvan stavila pod svoju kontrolu.

SAD nikada nisu prihvatile zahtjev KPK na suverenitet nad Tajvanom i uzdržale su se od zauzimanja stava o suverenitetu nad Tajvanom.

"Predsjednik je veoma, veoma posvećen ideji da ne možemo da dozvolimo sebi da budemo pretjerano fokusirani na Ukrajinu – da administracija treba da nastavi da radi ono što je predvidjela od samog početka svog mandata u smislu stvarnog fokusiranja o Indo-Pacifiku i širenju i jačanju naše pozicije i naših odnosa u Indo-Pacifiku", rekao je Edgard Kejgan, viši direktor za istočnu Aziju i Okeaniju u Savjetu za nacionalnu bezbjednost, govoreći sa novinarima na nedavnom brifingu.

XS
SM
MD
LG