Linkovi

Biden ugošćuje lidere Australije, Indije i Japana naredne sedmice u Bijeloj kući


Premijer Japana Yoshihide Suga govori tokom virtualnog sastanka lidera Australije, Indije, Japana u SAD, grupe poznate kao "Četvorka", u svojom kabinetu u Tokiju, Japan, 12. marta 2021.
Premijer Japana Yoshihide Suga govori tokom virtualnog sastanka lidera Australije, Indije, Japana u SAD, grupe poznate kao "Četvorka", u svojom kabinetu u Tokiju, Japan, 12. marta 2021.

Američki predsjednik Joe Biden biće domaćin prvog "uživo" samita lidera zemalja "Četvorke" - Australije, Indije, Japana i Sjedinjenih Država - koji nastoje da poboljšaju saradnju kako bi se suzbila rastuća nastojanja Kine.

Samit će biti održan u Bijeloj kući 24. septembra, rekla je sekretarica Bijele kuće Jen Psaki u saopštenju.

Posjete Sjedinjenim Državama australijskog premijera Scotta Morrisona​, indijskog premijera Narendre Modija i japanskog premijera Yoshihide Suge poklopiće se sa sjednicom Generalne skupštinom Ujedinjenih nacija u New Yorku, na kojoj će obraćanje imati i Biden 21. septembra.

Virtuelni sastanak lidera "Četvorke" održan je u martu i oni su se obavezali da će blisko sarađivati po pitanjima vakcina protiv Covida i klimatskih promjena, te da će obezbjediti slobodan i otvoren indo-pacifički region pred izazovima iz Pekinga.

"Ugošćavanje vođa 'Četvorke' pokazuje da je prioritet administracije Biden-Harris angažovanje u Indo-Pacifiku, uključujući i nove multilateralne konfiguracije za suočavanje sa izazovima 21. vijeka", rekla je Psaki.

Kurt Campbell​, Bidenov koordinator za Indo-Pacifik, rekao je u julu da dugo planirani sastanak uživo treba da donese "odlučne" obaveze u pogledu diplomatije i infrastrukture vakcina.

Biden, koji kod kuće gura veliku potrošnju na infrastrukturu, rekao je u martu da je britanskom premijeru Borisu Johnsonu predložio da demokratske zemlje treba da imaju infrastrukturni plan koji će se suprotstaviti masovnoj kineskoj inicijativi Pojas i put, koja uključuje projekte od istočne Azije do Evrope.

Psaki je rekla da će lideri "Četvorke" "biti usredsređeni na produbljivanje naših veza i unaprijeđenje praktične saradnje u oblastima kao što su borba protiv Covida, rješavanje klimatske krize, partnerstvo u razvoju tehnologija i cyber prostora i promovisanje slobodnog i otvorenog Indo-Pacifika".

Jedan visoki američki zvaničnik rekao je da će infrastruktura biti jedna u nizu tema o kojima će se razgovarati na samitu.

Povlačenje iz Afganistana

Sastanak četvorke dogodiće će nakon što je Bidenov imidž narušen zbog haotičnog povlačenja SAD iz Afganistana. Američki zvaničnici rekli su da će okončanje najdužeg američkog rata omogućiti administraciji da preusmjeri resurse i pažnju na rješavanje pitanja u vezi sa Kinom.

Republikanski senator Bill Hagerty, bivši američki ambasador u Japanu, pozdravio je plan da se ugoste vođe "Četvorke"

"Bidenov debakl oko povlačenja iz Afganistana učinio je susjedstvo Indije opasnijim i postavlja legitimna pitanja i za Japan i Australiju, pa je dobro što ćemo uskoro ugostiti partnere 'Četvorke'", rekao je on na Twitteru. "Moramo da popravimo i obnovimo naše saveze, a ovaj je ključan."

Covid vakcine

Inicijativa za vakcine sa prvog samita zastala je nakon što je Indiju, najvećeg svjetskog proizvođača vakcina, pogodio katastrofalan talas infekcija i zaustavio izvoz vakcina.

Na samitu u martu, četiri lidera su se složila da će indijski proizvođač lijekova Biological E Ltd proizvesti najmanje milijardu doza vakcina protiv koronavirusa do kraja 2022. godine, uglavnom za zemlje jugoistočne Azije i Pacifika.

Japanski Kyodo News izvijestio je prošle nedjelje da će Suga ovog mjeseca posjetiti Washington u okvoru sastanka četvorke, iako mu mandat na čelu vladajuće Liberalno demokratske partije - a podrazumijevano i kao japanski premijer - ističe 30. septembra.

Suga je postao prvi lider koji je u aprilu prisustvovao uživo samitu u Bijeloj kući, licem u lice sa Bidenom, naglašavajući centralnu ulogu Japana u američkim naporima da se suoči sa Kinom.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG