Linkovi

U pucnjavi na Floridi četvoro poginulih, među žrtvama majka i beba


Zadnji dio kuće i razbijeno staklo na vratima kroz koja su u kuću upali zamjenici šerifa tokom razmjene vatre sa napadačem u Lakelandu, Florida.
Zadnji dio kuće i razbijeno staklo na vratima kroz koja su u kuću upali zamjenici šerifa tokom razmjene vatre sa napadačem u Lakelandu, Florida.

Četiri osobe su ubijene, uključujući majku i bebu koju je ona držala, nakon masovne pucnjave organa reda i bivšeg marinca rano u nedjelju, koja je okončana u bolnici u kojoj je napadač, nakon što je uhvaćen i doveden kako bi mu bila pružena medicinska pomoć, iz bolničkog kreveta pokušao da otme oružje od policajca, rekao je šerif sa Floride.

Šerif okruga Polk Grady Judd​ rekao je da 33-godišnji Bryan Riley izgleda ima probleme s mentalnim zdravljem koje se polako pogoršavalo nedjeljama, ponavljajući svojoj djevojci da može komunicirati direktno s Bogom.

Nakon pucnjave sa policijom i zamjenicima šerifa - gdje je na desetine "ako ne i stotine metaka" razmijenjeno ispred jedne kuće u Lakelandu, rekao je Judd, vlasti su pronašle 11-godišnju djevojčicu živu, ali više puta pogođenu hicima, plus četiri žrtve. Među njima je bila i 33-godišnja majka koja je još držala svog tromjesečnog sina i 62-godišnja baka, koja je živjela u obližnjoj kući, kao i 40-godišnji muškarac.

Riley, koja je služio kao snajper u Iraku i Afganistanu, izgleda da je nasumično pucao u porodicu, rekao je Judd na konferenciji za novinare u nedjelju.

Preliminarni dokazi pokazuju da je 40-godišnji sudija Gleason kosio travnjak u subotu uveče kada je Riley prolazio i rekao da mu je Bog rekao da prestane jer će Gleasonova kćerka izvršiti samoubistvo.

Druga osoba je došla da se suoči sa Rileyjem, rekavši mu da ta priča nije istinita i upozorila ga da će pozvati policiju ako ne ode, rekao je Judd. Vlasti su se odazvale na poziv i došle na mjesto događaja, ali nisu pronašle Rileyja.

Otprilike devet sati kasnije, oko 4:30 ujutro, Riley se vratio.

Slučajno, jedan poručnik nekoliko blokova dalje čuo je pucnje i odmah stavio agenciju u režim situacije sa aktivnim pucačem, što je dovelo sve državne i lokalne organe reda u tom području na lice mjesta.

Nakon što se čula pucnjava, organi reda su stigli u kuću i zatekli Rileyjev bijeli kamion u plamenu i nenaoružanog Rileyja napolju obučenog u kamuflažnu uniformu.

Riley je odmah utrčao unutra, gdje su vlasti ponovo čule pucnjavu, "ženski vrisak i cviljenje bebe", rekao je Judd.

Policajci su pokušali da uđu s prednje strane kuće, ali je ona bila zabarikadirana. Kada su ušli sa zadnje strane, naišli su na Rileyja, za koga se činilo da je obukao pancir uključujući pokrivače za glavu, koljena i neprobojni prsluk.

Organi reda su ušlu u jaku razmjenu vatre sa njim, prije nego što se Riley povukao u kuću, rekao je šerif.

Sve je utihnulo, rekao je Judd, sve dok helikopterska jedinica nije upozorila ljude na terenu da Rileyja izlazi. Pogođen je jednom nakon čega se predao.

U međuvremenu, policajci su čuli vapaje za pomoć u kući, ali nisu bili sigurni da li ima još naoružanih ljudi i plašili su se da je kuća zarobljena. Jedan narednik je ušao i uhvatio jedanaestogodišnju djevojčicu koja je pogođena najmanje sedam puta.

Rekla je zamjenicima šerifa da su unutra tri mrtve osobe, rekao je Judd, dodajući da je hitno operisana i da se očekuje da će preživjeti.

Zamjenici su poslali robote u kuću da provjere da li ima eksploziva i drugih zamki. Kad je sve bilo čisto, pronašli su neidentifikovanu majku i bebu, Gleasona i njihovog porodičnog psa. Svi su bili mrtvi sa ranama od vatrenog oružja. Bebina baka je takođe pronađena mrtva u kući pozadi. Vlasti nisu saopštile da li je Gleason u srodstvu sa ostalim ljudima u kući.

Vlasti su saopštile da je Rileyjeva djevojka, koja je četiri godine živjela sa njim, sarađivala i bila u šoku, rekavši da on nikada nije bio nasilan, već je patio od PTSP-a i da je postajao sve nestabilniji.

Rekla je da je prethodne nedjelje potrošio na, kako je rekao, sprovođenje misije dobijene od Boga i da je gomilao zalihe za koje je rekao da su za žrtve uragana Ida, uključujući cigarete u vrijednosti od 1.000 dolara.

"Prije ovog jutra, ovaj momak je bio ratni heroj. Borio se za svoju zemlju u Afganistanu i Iraku", rekao je Judd. "A jutros je hladnokrvni ubica."

Riley, koji nije imao kriminalni dosije, također je rekao vlastima da je na metamfetaminima. Njegovo vozilo takođe je bilo opskrbljeno opremom za vođenje vatrenog okršaja, saopštile su vlasti, uključujući i komplete za zaustavljanje krvarenja.

Dok mu je u bolnici pružana pomoć, Riley je skočio i pokušao da zgrabi pištolj od policajca.

"Morali su ponovo da se bore sa njim na hitnoj pomoći", rekao je Judd, prije nego što je na kraju savladan i vezan nakon čega su mu dati lijekovi.

Očekuje se da će se oporaviti i da će biti prebačen u zatvor kako bi se suočio sa optužbom.

"Veliko pitanje koje svi mi imamo je - 'zašto'", rekao je državni tužilac Brian Haas​. "Nećemo to znati danas, možda nikad."

XS
SM
MD
LG