Linkovi

Predstavnički dom izglasao disciplinske mjere protiv kongresmena zbog nasilnog videa


Arhiva - Paul Gosar, republikanski kongresmen iz Arizone, na Capitl Hillu u Washingtonu, 28. jula 2020.
Arhiva - Paul Gosar, republikanski kongresmen iz Arizone, na Capitl Hillu u Washingtonu, 28. jula 2020.

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je u srijedu rezoluciji kojom se osuđuje republikanski kongresmen zato što je na društvenim mrežama objavio animirani video koji prikazuje kako udara drugog člana Kongresa mačem i napada na predsjednika Joea Bidena.

Pored ukora, kongresmen Paul Gosas je rezolucijom izbačen iz Odbora za nadzor Predstavničkog doma i Odbora za prirodne resurse.

Gosar je ranije ovog mjeseca podelio video snimak, izmijenjeni animirani klip u stilu japanske animacije, koji je takođe uključivao isprekidani video službenika granične patrole i migranata na granici između SAD i Meksika.

Odgovarajući na kritike na ovu objavu, Gosar je izdao saopštenje u kojem kaže da nije trebalo da prikazuje nasilje, već da je to "simboličan prikaz borbe oko imigracione politike".

U jednoj sceni, lik prikazan sa Gosarovim licem udara mačem lik sa licem demokratske kongresmenke Alexandrije Ocasio-Cortez u vrat.

"U savršenom svijetu, on bi bio izbačen", rekla je Ocasio-Cortez novinarima u utorak. "Nismo u savršenom svetu, pa smatram da su osuda i uklanjanje iz odbora prikladni."

Neki republikanci su kritikovali nastojanje demokrata u Predstavničkom domu da disciplinuju Gosara, nagovještavajući moguće posljedice po demokrate ukoliko republikanci povrate većinu u tom domu na izborima 2022.

Predstavnički dom je ranije ove godine odobrio meru da se republikanskoj članici Kongresa Marjorie Taylor Greene​ oduzme dužnosti u odboru zbog širenja mržnje i nasilnih teorija zavere.

U vijesti su korištene neke informacije agencija AP i Reuters.

XS
SM
MD
LG