Linkovi

Sjedinjene Države planiraju da se vrate u UNESCO


Konferencija UNESCO-a u Parizu, 4. novembra 2017. (Foto: AP/Christophe Ena)
Konferencija UNESCO-a u Parizu, 4. novembra 2017. (Foto: AP/Christophe Ena)

Agencija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESCO) saopštila je u ponedjeljak da Sjedinjene Države planiraju da se vrate u tu organizaciju u julu, skoro pet godina pošto su izašle iz članstva.

UNESCO je u saopštenju naveo da taj korak obuhvata konkretan plan finansiranja" koji moraju da odobre države članice.

Prije povlačenja, Sjedinjene Države bile su vodeći finansijer UNESCO-a, obezbjeđujući oko 22 odsto budžeta organizacije. Međutim, one su zaustavile finansijske doprinose 2011. godine pošto je odobreno palestinsko članstvo i zatim se potpuno povukle 2018. godine, kada je administracija predsjednika Trumpa optužila UNESCO da je protiv Izraela.

UNESCO je podsjetio da je posljednjih godina radio na "smanjivanju političkih tenzija i pronalaženju konsenzusa o najosjetljivijim temama, kao što je Bliski istok".

"To je snažan čin povjerenja u UNESCO i multilateralizam", navodi se u saopštenju generalne direktorice te organizacije. "Ne samo u okviru centralne misije mandata organizacije – kultura, obrazovanje, nauka, informacije – nego i na način na koji se otaj mandat sprovodi u današnje vrijeme".

Predsjednik SAD Joe Biden je zatražio 150 miliona dolara u budžetu za narednu godinu za članarinu, kao i za prethodna američka dugovanja prema UNESCO-u.

Američki zvaničnici naveli su uoči saopštenja u ponedjeljak, da neprisustvo u UNESCO-u daje prednost Kini, uključujući i pitanje postavljanja standarda za vještačku inteligenciju.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG