Linkovi

SAD: Privedeno 11 naoružanih pripadnika samoproklamovane milicije


Policijske snage u blizini privođenja pripadnika samoproklamovane milicije (Foto: AP/Michael Dwyer)
Policijske snage u blizini privođenja pripadnika samoproklamovane milicije (Foto: AP/Michael Dwyer)

Policijske snage privele su u blizini Bostona jedanaest teško naoružanih osoba samoproklamovanih pripadnika milicije – čime je okončana cjelonoćna blokada autoputa 95 tokom vikenda u kom Sjedinjene Države obilježavaju praznik Dan nezavisnosti.

Dvojica muškaraca privedena su u subotu rano ujutru, dok su policajci pregovarali sa vođama grupe, tražeći mirnu predaju. Nakon toga uhapšeno je njih još sedam, saopštila je policija, dodavši da su patrole koje su ostale na terenu privele još dvojicu osumnjičenih, javio je Reuters.

Ostali detalji o hapšenjima nisu poznati.

Više američkih medija uhapšene su označili kao članove organizacije "Uspon Mavara", grupe koja ne priznaje zakone Sjedinjenih Država, ali se samoodređuje kao miroljubiva.

U policijskoj intervenciji nije korišteno oružje niti je bilo povređenih osoba. Akciju je inicirala situacija, u kojoj je oko jedan sat ujutro, policajac na dužnosti uočio vozila zaustavljena u desnoj traci autoputa oko kojih se kretala grupa muškaraca naoružana puškama i pištoljima.

Samoproklamovani lider grupe policiji je rekao da putuju na relaciji Rhode Island - Maine u svrhe obuke.

Razbježali su se u obližnju šumu nadomak autoputa 95 kada su im policajci zatražili identifikaciona dokumenta i dozvole za nošenje oružja.

Christopher Mason, lokalni policijski zvaničnik, izjavio je rano ujutru prije privođenja osumnjičenih, da je policija posvećena pregovorima sa grupom. Tokom višečasovne blokade njeni pojedini članovi razgovarali su sa policajcima – dok su drugi boravili u šumi.

"Njihov samoproklamovani lider želi da se zna da njihova ideologija nije antivladina. Nepoznato nam je kakva je to tačno ideologija. Ono što je jasno je da su njihove akcije prilično uticale na automobilski saobraćaj pogotovo u vrijeme prazničnog vikenda", rekao je Mason.

Tokom akcije bio je zatvoren autoput nadomak Wakefielda, koji se nalazi dvadesetak kilometara severno od Bostona, a ponovo je otvoren nakon policijske intervencije. Od lokalnog stanovništva bilo je zatraženo da ne napuštaju svoje domove.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG