Linkovi

Požar u Oregonu zahvatio površinu veću od grada New Yorka


Požar u Oregonu
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Požar u Oregonu

Veliki požari na jugu Oregona nastaviće da se rasplamsavaju zbog suhog, vjetrovitog vremena, saopštili su meteorolozi, dok požar svakog dana zahvata nove kilometre i trenutno gori na površini većoj od grada New Yorka.

Požar nazvan Bootleg​ samo je jedan od brojnih šumskih požara koji gore širom zapadne SAD.

Vatrogasci su morali da napuste linije borbe protiv oregonskog požara kasno u četvrtak zbog opasnog "vatrenog oblaka", koji je prijetio ekipama na terenu snažnim niskim udarima vrelog vazduha i letećim žarom.

Vatreni oblak nastao iznad požara, na fotografiji pripadnika kancelarije šerifa, u Oregonu, 16. jula 2021.
Vatreni oblak nastao iznad požara, na fotografiji pripadnika kancelarije šerifa, u Oregonu, 16. jula 2021.

Požar je u petak uništio 67 domova i 117 privrednih objekata u jednom okrugu. Vlasti su i dalje zbrajale gubitke u drugom okrugu u kome se plamen širi do šest kilometara dnevno.

Požar je primorao 2.000 ljudi da se evakuišu i prijeteći napreduje prema 5.000 objekata, uključujući domove i manje objekte u ruralnom području sjeverno od kalifornijske granice, rekla je portparolka vatrogasca Holly Krake. Aktivni plamen diže se duž 322 kilometra od kruga vatre, rekla je ona, a očekuje se da će se do noći stopiti sa manjim, ali podjednako eksplozivnim požarom.

Požar Bootleg​ sada se prostire na 976 kvadratnih kilometara - što je veće od područja New Yorka - i uglavnom nije pod kontrolom.

"Vjerovatno ćemo i dalje bilježiti rast požara miljama i miljama pomjerajući aktivnu liniju požara", rekao je Krake. "Nastavljamo da dodajemo hiljade hektara dnevno, a on ima potencijal svakog dana, u susret vikendu, da nastavi tu trku sa po 3-4 milje dnevno."

Vatrena stihija je nedjelju dana gušila vatrogasce uz nestalne vjetrove i izuzetno opasno ponašanje požara, uključujući zloslutne vatrene oblake koji nastaju od pregrijanog vazduha koji se podiže na visinu do 10 kilometara iznad plamena.

Klimatske promjene su učinile Zapad mnogo toplijim i sušnijim u posljednjih 30 godina i nastaviće da čine vrijeme ekstremnijim i požare češćim i destruktivnijim.

Požar Bootleg​ jedan je od najmanje desetak velikih požara koji gore u državama Washington, Oregon i Kalifornija, dok je opsada šumskih požara zahvatila Zapad pogođen sušom. U SAD je bilo 70 aktivnih velikih požara i kompleksa više požara koji su spalili gotovo 4.297 kvadratnih kilometara, saopštio je Nacionalni međuagencijski vatrogasni centar.

Na pacifičkom sjeverozapadu vatrogasci su početkom jula saopštili da se suočavaju sa uslovima tipičnijim za kasno ljeto ili jesen.

U Kaliforniji je požar Tamarack u nacionalnoj šumi Humboldt-Toiyabeu petak brzo narastao na 6,5 kvadratnih kilometara, što je uzrokovalo evakuaciju u području Markleeville u okrugu Alpin. Požar je otkazao subotnju "Smrtonosnu vožnju", 165,76 kilometara dugu vožnju biciklima u takozvanim kalifornijskim Alpima preko tri planinska prevoja Siera Nevada.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG